Thursday, 22 January 2015 08:31

Cancerul pulmonar

Rate this item
(0 votes)

semne că plămânii suferă

În România, cancerul pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer. Totodată, este cancerul care provoacă cele mai multe decese. Cu toate acestea, multe îmbolnăviri pot fi prevenite, pentru că majoritatea cazurilor au legătură cu fumatul.

Cifrele sunt îngrijorătoare. În ţara noastră, cancerul pulmonar are cea mai mare incidenţă – 11.644 cazuri noi pe an – şi cea mai mare mortalitate – 10.071 decese anual – dintre toate tipurile de cancer. Este o boală necruţătoare, pentru că doar 15% dintre pacienţi au şansa de a supravieţui la 5 ani de la îmbolnăvire.

Tumori benigne sau maligne

Cancerul pulmonar reprezintă o creştere a unor celule anormale în plămân. Aceste celule se înmulţesc şi cresc într-un ritm mai rapid decât celulele normale. Mai multe celule canceroase ataşate unele de altele formează o tumoră. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele benigne nu se extind şi nu periclitează viaţa. Ele pot fi îndepărtate prin intervenţie chirurgicală fără a se reface. Tumorile maligne pot invada şi distruge ţesuturile şi organele învecinate sau se pot extinde în alte părţi ale corpului.

Simptome îngrijorătoare

Cancerul pulmonar este o boală care se diagnostichează cu dificultate şi adesea, la momentul diagnosticului, este deja în stadiu metastazat. Este posibil ca tumora din plămân să nu determine niciun simptom în regiunea pieptului, însă ea se poate însoţi de alte semne care vă determină să vă adresaţi medicului. Este bine să rugaţi medicul să vă facă o radiografie dacă aveţi în mod repetat următoarele simptome:

- tuse
- spută cu sânge
- dispnee (dificultate în a respira)
- durere
- pneumonii sau bronşite repetate
- oboseală
- lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate
- răguşeală
- transpiraţii ale feţei şi gâtului

Fumatul, principalul vinovat


Peste 80% dintre cancerele pulmonare sunt cauzate de fumat, avertizează dr. Magda Ciobanu, medic primar pneumolog, coordonatorul Programului Naţional „Stop Fumat”. Cu cât numărul de ţigări fumate zilnic este mai mare, cu atât riscul de cancer pulmonar creşte. Renunţarea la fumat reduce riscul de cancer, dar după mult timp. Astfel, după 5 ani se reduce la jumătate riscul de cancer oral, de esofag sau de vezică urinară, iar de-abia după 10 ani riscul de deces prin cancer pulmonar se reduce la jumătate. După cum ne informează dr. Magda Ciobanu, studii recente au arătat că asocierea renunţării la fumat cu adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care să includă activitate fizică şi alimentaţie corectă, înseamnă mai multe şanse de reuşită în abandonarea definitivă a fumatului.

Fii activ! Renunţă la fumat! Hrăneşte-te sănătos!

Cea mai bună metodă de a preveni cancerul pulmonar este renunţarea la fumat şi evitarea fumatului pasiv. Oamenii care se lasă de fumat înainte de 50 de ani îşi reduc la jumătate riscul de a muri în următorii 15 ani, spre deosebire de cei care continuă să fumeze.

„Cancerul pulmonar poate fi prevenit. Sunt trei lucruri simple de care trebuie să ţinem seama: renunţarea la fumat, o dietă echilibrată, mai mult sport. Cel mai greu este de fapt să ne schimbăm stilul de viaţă. Dar dacă punem în balanţă pe de o parte efortul şi pe de altă parte beneficiile pentru sănătate, nu ar trebui să stăm pe gânduri”, consideră Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Fost fumător, actual ultramaratonist

Andrei Roşu (38 ani) (foto dreapta), singurul om din lume care a reuşit performanţa să realizeze 7 maratoane şi 7 ultramaratoane pe 7 continente, este un fost fumător, care şi-a schimbat viaţa radical. Totul a început la vârsta de 34 de ani, când şi-a privit fiul de un an şi ceva cum îl imita: se aşeza pe canapea şi începea să butoneze frenetic telecomanda televizorului. Atunci a avut un declic şi a avut curajul „să fugă” de pe canapea. A început să se antreneze, a urmat primul maraton, nu oriunde, ci la Polul Nord, apoi triatlon, ultramaraton şi curse IronMan în care şi-a depăşit limitele. „Cel mai greu moment al alergării este să ne ridicăm de pe canapea”, spune Andrei Roşu. Dar odată ce am făcut primul pas, „sportul vine la pachet cu viaţa sănătoasă, te determină să nu mai pierzi nopţi, să mănânci sănătos, să nu mai fumezi, să renunţi la o bere în plus”, adaugă el. Iată reţeta cu ajutorul căreia, în martie 2012, Andrei Roşu a intrat în Cartea Recordurilor pentru performanţa de a alerga la 7 maratoane şi 7 ultramaratoane de pe 7 continente, în 582 de zile. Ce face acum? „Mă antrenez în fiecare dimineaţă de la ora 5 până la 7. Alerg, merg cu bicicleta, înot...”, povesteşte Andrei Roşu. Anul acesta şi-a propus să devină primul român care traversează Canalul Mânecii înot, în cadrul competiţiei Arch to Arc, Londra- Paris (140 km alergare, 30-50 km înot, 300 km bicicletă).

Campanie respirăsănătate este o campanie de informare despre cancerul pulmonar iniţiată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România şi Liga Română de Cancer. Prin intermediul Facebook, oricine poate da „tag” unui prieten, sub hashtag respirăsănătate, pentru a-l îndemna să fie activ, să renunţe la fumat şi să aibă o dietă echilibrată. Informaţii suplimentare găsiţi pe www.invingemcancerul.ro.

 

Read 3428 times
More in this category: Semnal de alarma »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...