Tuesday, 21 April 2015 07:19

DASH, dieta anului 2015

Rate this item
(0 votes)

Concepută de nutriţioniştii americani pentru a reduce tensiunea arterială, dieta DASH presupune un întreg mod de viaţă sănătos. La începutul lui 2015, a fost aleasă, pentru a cincea oară, cea mai bună dietă, în cadrul unui clasament publicat de presa americană.

Denumirea DASH, prescurtarea de la Dietary Approaches to Stop Hypertension, se poate traduce în română „recomandări dietetice pentru prevenirea hipertensiunii arteriale”. Dieta DASH este inspirată din alimentaţia persoanelor vegetariene. Studiile au arătat că majoritatea vegetarienilor au tensiunea arterială normală, în raport cu populaţia generală care înregistrează o prevalenţă a hipertensiunii de până la 40%.

Alimente şi calorii premise


Dieta DASH se apropie de regimul mediteranean şi este compusă din fructe şi legume proaspete şi uscate, alimente pe bază de cereale complete, produse lactate. Carnea roşie nu este indicată, ea fiind înlocuită cu carne de pasăre sau cu peşte. Grăsimile de origine animală şi zahărul sunt extrem de limitate. Este permis doar uleiul de măsline, dar şi acela în cantităţi mici. Departamentul american al Sănătăţii (US Department of Health and Human Services) a pus la punct un plan de nutriţie corespunzător dietei DASH. Sunt prevăzute trei categorii:

- 1.600 de calorii pentru femeile care doresc să slăbească şi să-şi reducă tensiunea arterială,
- 2.000 de calorii pentru femeile care doresc să-şi reducă tensiunea şi pentru bărbaţii care doresc să slăbească şi să-şi reducă tensiunea arterială,
- 2.600 de calorii pentru bărbaţii care doresc să-şi reducă tensiunea arterială.

EXEMPLU DE MENIU DASH

Mic dejun
- Cafea sau ceai fără zahăr
- 2 felii de pâine integrală (80 g) + 50 g brânză slabă
- 1 pahar cu lapte degresat

Prânz
- Salată de crudităţi + 1 linguriţă de ulei de măsline, ceapă verde
- 1 porţie piept de pui sau 1 pulpă de pui la grătar/cuptor (fără adaos de grăsimi)
- 100 g paste integrale cu legume la abur, pătrunjel, paprika sau curry
- 1 felie de pâine
- 1 fruct de sezon (Î150 g)

Gustare

- Cafea, ceai sau infuzie din plante fără zahăr
- 1 fruct de sezon
- 10 migdale sau fistic

Cina
- Supă cremă de legume
- 1 file de peşte la abur sau în papiotă cu ierburi aromatice
- 200 g cartofi natur cu pătrunjel
- 1 iaurt nature

Eficienţa regimului DASH în ceea ce priveşte prevenirea hipertensiunii arteriale sau reducerea acesteia în cazul hipertensivilor se explică prin aportul de: potasiu, magneziu, calciu, fibre şi polifenoli.

Read 3133 times Last modified on Tuesday, 21 April 2015 07:35

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...