Tuesday, 14 January 2014 10:16

Dieta, terapie în viroze

Rate this item
(0 votes)

Suntem în toiul sezonului rece, auzim în jurul nostru din ce în ce mai multe strănuturi şi evitarea răcelii este uneori dificilă. Este important de ştiut că o dietă corespunzătoare are un mare impact în ceea ce priveşte rezistenţa şi recuperarea după o răceală.

Iată câteva sfaturi care ne pot ţine departe de strănut, durere în gât şi tuse.

Lector Dr. Lygia Alexandrescu
Nutriţionist acreditat CIO
Preşedinte al Societăţii Române
de Educaţie Nutriţională
Natural Silhouette
Tel: 021/413.05.71

Băuturile alcoolice trebuie interzise pentru că deshidratează organismul, favorizează eliminarea vitaminei C din corp şi încarcă suplimentar ficatul deja extenuat de lupta cu toxinele bolii.

Lichidele, pe primul plan

În primul rând este esenţial consumul de lichide: apă, ceai de plante şi sucuri de fructe şi legume proaspăt stoarse. În acest fel, toxinele care au cauzat apariţia simptomelor pot fi îndepărtate mai repede. În acelaşi timp, cafeaua şi ceaiul negru trebuie evitate pentru că au efect diuretic şi deshidratează organismul, concentrând astfel toxinele.

Laptele şi produsele lactate, în general, trebuie evitate pe perioada răcelii. Există studii clinice care arată că anumite componente ale laptelui determină eliberarea de histamine în organism, substanţă care contribuie la agravarea congestiei nazale.

Supe, salate, soteuri de legume

În cazul în care apetitul este redus, consumul de alimente solide nu trebuie considerat prioritar, atât timp cât se consumă lichide suficiente. Supele de zarzavat, salatele, soteurile de legume pot constitui variante de meniu pentru această perioadă.
Grapefruitul este un fruct cu proprietăţi miraculoase în ceea ce priveşte tratarea răcelii. Are un conţinut mare de vitamina C şi ajută la detoxifierea ficatului. Şi celelalte citrice sunt benefice, însă ele sunt prea dulci pentru a favoriza drenajul hepatic.
Nutriţioniştii recomandă ca grapefruitul să fie consumat în întregime, adică şi partea de
pulpă albă sau roz amăruie pentru că doar aşa se pot preveni răcelile şi întări sistemul imunitar.
Grăsimile, brânza grasă, carnea şi produsele de patiserie trebuie evitate cât mai mult cu putinţă.

Alimentele iuţi cum ar fi piperul, muştarul iute, hreanul pot fi consumate în cantităţi moderate pentru că ele au efect de decongestionant nazal, favorizând drenajul mucozităţilor.

Laptele şi produsele lactate, în general, trebuie evitate pe perioada răcelii. Există studii clinice care arată că anumite componente ale laptelui determină eliberarea de histamine în organism, substanţă care contribuie la agravarea congestiei nazale.

Globulele albe (mai exact neutrofilele), care au rolul de a distruge viruşii, devin letargice şi nu pot apăra eficient organismul atunci când există aport de zahăr în dietă. Aşadar, dulciurile şi produsele zaharoase trebuie eliminate din dietă pe perioada răcelii.

Suplimente nutritive, la recomandarea medicului

Dieta trebuie să fie echilibrată, iar dacă medicul consideră necesar poate recomanda anumite suplimente de vitamine şi minerale. Astfel, vitamina A este un nutrient vital pentru membranele mucoaselor sistemului respirator pe perioada răcelii. Lisina, un aminoacid, are proprietăţi antivirale şi de aceea este de obicei recomandată. Vitamina B5 susţine funcţionarea adrenală, minimizează congestia nazală şi oboseala.
Vitaminele B, în general, au rol antiinflamator şi ajută la ameliorarea simptomelor răcelii. Vitamina C şi zincul ajută la scurtarea duratei răcelii şi reduc severitatea simptomelor. Usturoiul şi echinaceea sunt plante de mare ajutor în caz de guturai.
Iată că remediile nutriţionale sunt numeroase şi la îndemână şi ne pot ajuta să trecem sănătoşi şi peste acest sezon rece.

 

Read 3101 times Last modified on Friday, 24 January 2014 12:48

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...