Articole Stiati ca...? Entorsele şi luxaţiile

Entorsele şi luxaţiile

Email Imprimare PDF

ghips2Entorsele si luxatiile sunt afectiuni ale aparatului locomotor care apar in urma unor traumatisme, frecvente in sezonul rece.

 

Dr. Dorin Marius Gabor
Medic primar medicina de familie

Entorsa
Entorsa este o afectiune traumatica fie directa, fie indirecta printr-o miscare care depaseste capacitatea de lucru a articulat iei. In entorse, suprafetele osoase articulare, adica cele doua oase ce formeaza articulatia, raman in contact si suferinta se limiteaza la capsula articulatiei, la ligamente si la tesuturile moi din jur. Entorsa poate fi ligamentara completa sau doar partiala, fie la nivelul ligamentului, fie la locul de insertie pe suprafata osului.

Luxatia
Luxatia reprezinta ruperea partiala sau completa a muschiului sau tendonului, asociata cu traume consecutive suprasolicitarii – cadere, rasucire, accidente rutiere. in luxatie, spre deosebire de entorsa, incidentul traumatic a determinat o ruptura a capsulei articulatiei (capsula ce asigura stabilitatea articulatiei) si cele doua oase nu mai au legatura, deoarece unul din oase sare de la locul lui prin leziunea de la nivelul capsulei.

Simptome

Dupa ce victima a fost supusa unei/unor forte si experiente traumatizante, ea prezinta: durere localizata, si/sau orice impotenta functionala a unei incheieturi si/sau a unui os, si / sau umflarea si/sau deformarea unei incheieturi si/sau a unui os, si / sau pozitia anormala a unei incheieturi si/sau a unui os, si / sau o plaga si/sau o hemoragie creata de osul traumatizat sau de forta traumatizanta.
O luxatie sau o entorsa de glezna este o sursa de durere, complicatii secundare locale si/sau generale, incluzand daune provocate: pielii, muschilor, vaselor sanguine, nervilor, incluzand maduva spinarii, organelor interne incluzand creierul, plamanii, etc. Aceste riscuri pot fi sporite de miscarea oaselor in interiorul zonei ranite.

Primul ajutor in caz de entorse sau luxatii:
Principiile actiunii:
1. Zona ranita trebuie imobilizata.
2. Orice miscare a zonei ranite ar trebui prevenita.
3. Dezvoltarea de complicatii trebuie prevenita sau diminuata
Persoana care acorda prim ajutor ar trebui sa-i explice victimei ce se intentioneaza sa faca la fiecare pas, urmarind obtinerea cooperarii/colaborarii acesteia.

ghips1Cand acordam primul ajutor?
Primul ajutor se acorda atunci cand nu exista nici un serviciu de urgenta capabil sa ajunga la locul accidentului, sau nu ajunge in timp util. Persoana care acorda prim ajutor poate fi instruita sau asistata de catre un dispecerat sau serviciul de urgenta in timpul efectuarii manevrelor.
Imobilizarea completa ar trebui sa fie facuta de catre personalul unui serviciu de urgenta. Daca nu exista nici o posibilitate de a activa un astfel de serviciu, aceasta sarcina poate reveni persoanei care acorda prim ajutor.


Dupa acordarea primului ajutor, victima trebuie transportata catre primul serviciu de urgenta, in vederea acordarii asistent ei medicale specializate. in aceasta etapa trebuie verificate urmatoarele:
a). Evaluarea eficientei interventiei.
b). Asigurarea ca zona ranita este fixata.
c). Evaluarea suferintelor victimei, care ar trebui sa inceteze sau sa se reduca semnificativ.
d). Asigurarea prezentei circulatiei periferice

Pasi
1. Stabilizarea zonei ranite.
2. inlaturarea obiectelor potential constrictive cum ar fi inele, bratari, ceas de mana etc, daca acestea se afla in interiorul sau in apropierea suprafetei ranite si daca acest lucru este posibil fara a produce noi daune/consecinte negative.
3. Verificarea circulatiei periferice.
4. Pregatirea materialelor necesare: o suprafata dura, rigida, dreapta, material pentru fixare (de exemplu un bandaj mare)
5. Fixarea zonei ranite avand in vedere urmatoarele considerente:
4se actioneaza incet si cu grija, evitand contactul cu /sau membrul ranit sau miscarea acestuia,
4se mentine membrul in pozitia in care a fost gasit,
4se mentine zona ranita alaturi de o suprafata dura, rigida, plata sau de o parte a corpului nevatamata (membrul sanatos, trunchi sau deget), protejand intre timp toate punctele de contact dintre corp si materiale.
4se imobilizeaza si articulatiile de deasupra si dedesubtul ranii
4se fixeaza materialele (de ex. cu bandaj), fara a trece peste zona ranita si nu prea strans.
imbracamintea stramta, sireturile, etc. ar trebui slabite, dar victima n-ar trebui descaltata.
6. Limitarea oricarei miscare a victimei cat de mult posibil.

docmeufrunza

You are here Articole Stiati ca...? Entorsele şi luxaţiile