Articole Dermatologie De ce cade parul?

De ce cade parul?

Email Imprimare PDF

O intrebare pusa tot mai des de femei   

Alopecia a fost o boala asociata cu genul masculin, dar deja nu mai afecteaza exclusiv barbatii. Stilul de viata al secolului al XXI-lea produce grave repercusiuni in procesul de cadere a parului la femei.   

 

Diete dezechilibrate, medicamente si anumite boli sunt unele dintre cauze, la care se adauga tulburarea hormonala produsa de menopauza, cauze genetice si trecerea anilor. Unele studii genetice incep sa contureze terapii ale acestei conditii, care presupune si consecinte psihologice si sociale.  

Cercetatorii explica fenomenul prin pierderea protectiei estrogenice care are loc in timpul menopauzei, care poate sa duca la pierderea totala a liniei frontale a podoabei capilare. Printre cauze se includ si problemele tiroidiene, infectii, stres, anemie, exces de produse cosmetice sau chimioterapie, situatii reversibile in momentul in care se inlatura factorul de risc.

Peste 30% dintre femeile peste 50 de ani sufera de caderea parului din cauza tulburarilor hormonale produse de menopauza, cauze genetice sau varsta.

Aceeasi boala, aspecte diferite intre cele doua sexe 

Alopecia feminina are o imagine diferita fata de chelia barbateasca. In cazul femeilor, se dezvolta o pierdere difuza a parului, care se subtiaza din ce in ce mai mult, pana cand permite vizualizarea pielii capului. Parul din zona frontala se pastreaza, dar, in schimb, se rareste sau cade parul din linia centrala.

Date recente arata ca alopecia afecteaza peste 5% dintre femeile intre 18 si 40 de ani, dintre care doar 15% se trateaza. 

Cu toate acestea, cercetatoarea Elise Olsen (SUA) sustine ca atunci cand alopecia feminina este cauzata de androgeni, procesul este asemanator cu cel barbatesc. Cand nu exista un exces al acestor hormoni, caderea parului devine lenta si difuza.

Tratament 

Exista numeroase tratamente, in functie de fiecare tip de alopecie, de aceea dermatologul este specialistul care va poate sfatui care este cea mai potrivita pentru dumneavoastra. Pentru ca aceasta afectiune s-a asociat de-a lungul timpului cu barbatii, pentru femei, aparitia alopeciei scade enorm stima de sine, chiar mai mult decat la barbati. Dar specialistii insista ca nu exista motive de ingrijorare.

Se considera ca o podoaba capilara normala poate sa aiba in jur de 100.000 de fire de par, ceea ce inseamna ca pierderea unor fire de par la pieptanare nu este un inconvenient. Problema apare cand firele noi de par ies mai subtiri.
 

Cuantificarea parului este complicata, de aceea este recomndabil sa apelam la specialisti, mai ales pentru a afla care este cauza pierderii parului. Daca exte o cauza androgenetica este dificil de combatut. Dar daca factorii de producere a alopeciei sunt legati de dieta (lipsa de proteine sau acizi grasi), o boala grava sau efecte secundare ale diverselor medicamente, este suficient sa se inceparteze cauza pentru ca parul sa reinceapa sa creasca.

Multe femei incearca sa rezolve problema singure, fara sa gaseasca vreo solutie. Tratamentele farmaceutice pe baza de vitamine sau cosmetice sunt cele mai utilizate.

Mituri si adevaruri
 

Cauzele mentionate mai sus nu sunt singurele care pot provoca alopecia. Este adevarat ca anumiti virusi, unele bacterii sau agenti fizico-chimici pot sa produca o pierdere ireparabila de par.

Un sondaj recent din SUA, „Hair Today, Gone Tomorrow: The Myths and Truths Behind Hair Loss” (Par Astazi, Pierdut Maine: Mituri si Adevaruri despre Pierderea Parului), informeaza despre multe teorii false despre alopecie. Sunt multe miturile care au aparut in jurul acestei probleme si care nu au nicio baza stiintifica.

Multe dintre tratamentele babesti pentru recuperarea parului se finalizeaza fara succes. Sondajul a aratat ca jumatate dintre cei afectati incearca sa recurga la o dieta sanatoasa si la vitamine pentru par sau sampoane si balsamuri care sa evite ca parul lor sa se subtieze si mai mult. Cu toate acestea, specialistii sustin ca niciuna dintre aceste metode nu va duce la recuperarea parului. Nu este acelasi lucru o sanatate capilara cu cresterea parului.

Alta credinta extinsa este ca spaland excesiv parul ii poate face sa cada. De asemenea, foarte multa lume acorda mai multa incredere decat este necesar cremelor fotoprotectoare, pe care le aplica pe pielea capului. Specialistii avertizeaza ca aceste doua credinte nu ajuta decat la mentinerea sanatatii parului si a pielii capului.

Un posibil tratament al alopeciei androgenetice
 

Cercetatorii de la Universitatea din California (SUA) au descoperit, atunci cand studiau efectele stresului in functiile gastrointestinale, un component chimic ce induce cresterea parului prin blocarea unui hormon asociat cu stresul si cu caderea parului.

„Descoperirile noastre arata ca un tratament de scurta durata cu acest component produce o recuperare impresionanta a parului pe termen lung la soareci mutanti stresati cronic”, explica David Geffen, unul dintre cercetatori. „Ar putea presupune noi cai de tratare a alopeciei prin reglarea receptorilor hormonului de stres, care ar rezolva problemele de cadere a parului cauzate de stresul cronic si imbatranire”, a adaugat acesta.

docmeufrunza

You are here Articole Dermatologie De ce cade parul?