Articole Ginecologie Ce este colonoscopia?

Ce este colonoscopia?

Email Imprimare PDF

iuliadogaruColonoscopia reprezinta o procedura prin care se investigheaza colonul si rectul. Colonoscopia consta in introducerea prin anus a unui tub flexibil cu o camera video miniaturala prin care medicul poate vizualiza rectul, colonul si portiunea terminala a intestinului subtire pentru a depista posibilele leziuni si preleva fragmente de mucoasa (biopsie).

 
frunzulitaPregatiri

Pentru a putea vizualiza in conditii optime colonul este necesara inlaturarea materiilor fecale de la acest nivel. Dieta specifica in preziua colonoscopiei presupune evitarea alimentelor solide (se pot consuma oricate lichide: apa, ceai, supa strecurata, zeama de compot); cafeaua si bauturile rosii sunt interzise. Dupa- amiaza pacientul va lua o solutie laxativa (prafuri dizolvate in apa/ceai, de obicei 1 plic la un litru de apa). Pe masura ce consuma aceasta substanta, pacientul va avea scaune multiple, diareice – semn ca intestinul se goleste. Pot apare crampe abdominale, balonare, senzatie de foame.


infoInainte de efectuarea colonoscopiei informati medicul despre afectiunile pe care le aveti si despre medicatia curenta (aspirina, medicamente  pentru artrita, anticoagulante, antidiabetice, suplimente de fier).


frunzulitaCand facem colonoscopie?


- Tulburari de tranzit inexplicabile;
- Sangerari prin anus;
- Scadere ponderala;
- Colonoscopia de rutina este indicata dupa varsta de 50 ani, insa se realizeaza mai devreme la persoanele care au antecedente familiale de cancer colorectal, cancer genital, boli inflamatorii colonice sau alti factori de risc.

 

frunzulitaEste necesara anestezia?

In cele mai multe cazuri se administreaza o usoara sedare si medicatie antalgica, necesara relaxarii pacientului; atunci cand se realizeaza doar o rectosigmoidoscopie (colonoscopie limitata la ultima parte a colonului si rectului) nu este necesara anestezie. Dupa efectuarea colonoscopiei cu sedare este interzis sofatul timp de 12 ore.

 
 

retinetiCa pregatire pentru colonoscopie, diabeticii vor consuma lichide dulci si nu vor mai lua medicatia uzuala, pentru a nu suferi o scadere a glicemiei.

 
 
 

 

docmeufrunza

You are here Articole Ginecologie Ce este colonoscopia?