Articole Psihologie Depresia la barbati

Depresia la barbati

Email Imprimare PDF

Criteriile actuale de diagnostic ale depresiei subapreciaza depresia la barbati

Dr. Ruxandra Bloj, medic specialist psihiatru,
doctor in stiinte medicale,
Amb. de Spec. Psihiatrie, Sp. Cl. Jud. de Urg.Tg.Mures

Criteriile de diagnostic ale depresiei, conform DSM-IVTR (Manualul de Diagnostic si Statistici pentru Bolile Mintale), sunt clare, dar unii specialisti le considera prea feminine, acestea nepermitand identificarea intotdeauna la timp a depresiei la barbati.

Diagnosticarea depresiei implica prezenta dispozitiei depresive sau a pierderii interesului sau a placerii pentru toate activitatile pe o perioada de cel putin doua saptamani, fiind obligatorie prezenta a inca cinci simptome dintre urmatoarele:

- modificari in greutate
- tulburari de somn
- agitatie sau lentoare psihomotorie
- fatigabilitate sau lipsa de energie
- sentimente de inutilitate sau de vinovatie
- tulburari de concentrare si memorie
- ganduri suicidare

Aceste simptome reprezinta o modificare de la nivelul anterior de functionare, cauzand o deteriorare semnificativa in domeniul social, profesional sau in alte domenii importante de functionare si nu se datoreaza efectelor unor medicamente sau unor conditii medicale generale.

Depresia, boala sufletului si corpului, este intalnita atat la femei, cat si la barbti, dar manifestarile exterioare sunt diferite de la un sex la altul, aceasta tulburare fiind subestimate in populatia masculina.

Cum recunoastem boala? Ce schimbari trebuie sa-i alerteze pe cei din jur?

Barbatii nu recunosc ca sufera de depresie, devin introvertiti, ei nu se plang de indoieli si slabiciuni, ascunzand starea lor familiei, prietenilor. Ignoranta depresiei, absenta diagnosticarii precoce, a tratamentului va conduce la numeroase consecinte: alcoolism, violenta, probleme de cuplu. Unii se refugiaza in munca, sport, alte activitati in care se implica intens pentru a uita de problemele lor.

Aceste fenomeme pot fi considerate echivalente ale depresiei.

Tristetea, insomnia, obsesiile, acuzele hipocondriace, impulsivitatea, violen]a sunt manifestari ale depresiei masculine, nu facil de identificat pentru depresiv sau pentru cei din jurul lor. Evenimente critice pot fi la originea tulburarilor depressive reactiv situationale.

Se considera ca 10% din depresii sunt de ordin biologic, 20% sunt legate de boli cronice sau grave si 70% sunt determinate de situatii conflictuale, evenimente psihotraumatizante de viata.

Femeile investesc mai mult in reusita lor in viata de cuplu si a copiilor, fiind mai sensibile la problemele din anturajul familial. Barbatii dau o importanta mai mare carierei profesionale. In caz de esec, imaginea lor este patata, Isi pierd increderea in ei, in capacitatile lor, inclusive cele sexuale, pe acest fond putand sa se instaleze depresia.

La originea depresiei masculine putem regasi rupturile de cuplu, divortul. Cand separarea este ceruta de femeie, barbatul crede ca virilitatea este o problema. Culpabilizat de judecator de divort, cat si de societate, el va intretine cu dificultate o legatura afectiva cu copilul lui, vazandu-l periodic, daca are drept de vizita, ceea ce si intareste sentimentul de esec.

Lipsa entuziasmului, oboseala, tristetea, cresterea apetitului in special pentru dulciuri, nevoia de a dormi mai mult ca de obicei in apropierea toamnei si a iernii ne atrag atentia asupra prezentei simptomelor depresiei sezoniere. Barbatii pot fi afectati, la fel ca si femeile, aceasta forma de depresie nefiind tipic feminina.

Refugiul in alcool poate fi prezent in depresie, depresivul gasind alinare in acest mod. Consumul prelungit si in cantitati semnificative de alcool poate induce sau agrava o depresie. Femeile alcoolice pot invoca ca pretext depresia, dar barbatii nu au nevoie de acesta, consumul de alcool la barbati fiind acceptat, alcoolul având un rol de integrare a barbatului in societate. Cand dozele raman moderate, alcoolul joaca rolul unui lubrifiant social, dar când consumul creste, apar problemele.

Tratamente disponibile

Primordiala este identificarea simptomelor de catre pacient sau cei din jurul acestuia.
Indrumarea catre un serviciu de specialitate: medic de familie, psiholog, psihiatru.
Medicatia antidepresiva, consilierea psihologica, aderarea la un grup de suport sunt metode care vin in sprijinul depresivului, ajutandu-l sa iasa din lumea sumbra, cenusie la liman.

Care sunt semnele de alarma

 

- schimbari de dispozitie

- pierderea interesului pentru viata de cuplu

- nervozitate, violenta (uneori incontrolabila)

- tulburari de somn

- durere fizica (cefalee, dureri precordiale, dureri de spate - aceste simptome cauzate de stres pot masca depresia daca sunt recurente)

- lipsa interesului pentru activitatile favorite

- refugiu in alcool, alte toxice.

 

docmeufrunza

 

You are here Articole Psihologie Depresia la barbati