Articole Pneumologie Ce sunt pleureziile?

Ce sunt pleureziile?

Email Imprimare PDF

Pleurezia este inflamatia foitelor pleurale care acopera deopotriva plamanul si cavitatea toracica. Omul are doua pleure, una care inveleste ambii plamani (pleura viscerala) si alta care acopera pe interior cavitatea toracica (pleura parietala). Plamanii inveliti in pleura viscerala vin in contact cu cavitatea toracica prin alipirea celor doua pleure - viscerala si parietala -, intre care, in principiu, nu ramane niciun spatiu, cu numai o pelicula fina de lichid care permite alunecarea libera a plamanului in timpul miscarilor respiratorii.

Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu,
Medic pneumolog,
membru al Academiei de Stiinte Medicale,
Clinica Gral Medical Bucuresti,
Str. Traian Popovici 79-91, tel. 0213230000


In caz de pleurezie, cele doua foite pleurale se inflameaza. In cazul in care inflamatia este urmata de formarea de lichid in exces intre foitele pleurale, se formeaza pleurezia, in cazul in care nu se formeaza lichid, vorbim de pleurita uscata.

Care sunt cauzele pleureziei?

Sunt doua feluri de pleurezie: primitiva si secundara. Cea “primitiva” se dezvolta ca rezultat al aparitiei inflamatiei care se localizeaza direct in tesutul pleural. Cea “secundara” se formeaza ca rezultat al existentei unor alte cauze (pneumonie, tuberculoza pulmonara, cancer pulmonar, abces pulmonar etc.) 

Simptomele pleureziei

Bolnavii cu pleurezie pot prezenta:
- Durere care se accentueaza cu miscarile respiratorii sau cu miscarea, si exacerbate de tuse sau stranut
- Respiratie limitata
- Tuse seaca
- Dureri de cap
- Scaderea apetitului
- Febra
- Puls accelerat
Simptomele mentionate pot fi cauzate de pleurezie, dar sunt si alte afectiuni care le provoaca. Numai medicul poate stabili daca este vorba de pleurezie sau de alta afectiune.

Cum se stabileste diagnosticul de pleurezie?

In cazul in care o persoana prezinta simptomele mentionate, prezentarea la medic este obligatorie.
Consultul medical pune in evidenta lipsa zgomotelor respiratorii normale in zona toracelui unde se afla pleurezia – la stetoscop, percepe o „matitate” la percutarea in zona in care nu se aud zgomotele respiratorii. Astfel de semne determina medicul sa recomande o radiografie toracica de fata si din profil. Pe radiografie se pot evidentia si cantitati mici de lichid prezente in cavitatea pleurala.

Pleurezie stanga - radiografie pulmonara din "fata" si din profil stang

Chiar daca examenul clinic si aspectul radiologic sunt foarte sugestive, punctia pleurala cu evidentierea prezentei lichidului este elementul de certitudine pentru diagnosticul de pleurezie.

In functie de cauza care a produs pleurezia, lichidul poate fi limpede, de culoare galbuie („sero citrin”), rosu (sanguinolent – cu continut de sange), laptos (lactescent – cu continut de limfa) sau tulbure, purulent. Aspectul lichidului poate sugera si cauza pleureziei (pleureziile cu lichid sanguinolent la adult sunt cel mai frecvent neoplazice). Din lichid se fac o serie de analize biochimice, bacteriologice sau citologice.

Totusi, chiar dupa epuizarea acestor examene este posibil sa nu se identifice cauza. In astfel de cazuri, se recomanda biopsia pleurala cu acul. Se folosesc ace speciale cu care se pot extrage mici fragmente de pleura care se pun la microscop si, in functie de modificarile puse in evidenta, se poate stabili diagnosticul. Aceasta metoda este foarte utila pentru diagnosticul tuberculozei sau a cancerului pleural.

Toracoscopia cu biopsie pleurala.

Cu ajutorul unor instrumente speciale se patrunde printre coaste in cavitatea pleurala si se preleveaza fragmente din zonele in care se vizualizeaza modificari patologice pe pleura. Metoda este superioara biopsiei cu acul, dar necesita aparatura speciala, persoane calificate, este mai costisitoare si mai greu acceptata de catre bolnav. In unele cazuri se practica biopsia chirurgicala prin toracotomie. Se face o mica interventie chirurgicala cu scopul de a vizualiza cavitatea pleurala si de a preleva fragmente de pleura pentru examenul microscopic.

Cum evolueaza?

Pleurezia poate fi cu debut acut, creand probleme pentru o perioada, dupa care dispare. Alteori, poate fi cronica sau recidivanta, cu consecinte asupra capacitatii respiratorii si a confortului de supravietuire. Pleurezia poate evolua cu dureri sau fara. Uneori, afectarea pleurei poate sa evolueze fara lichid, si atunci se vorbeste de pleurita sau pleurezie uscata.
Pleurita uscata. Pleura este inflamata, dar nu se produce lichid. Evolutia poate fi foarte dureroasa. Miscarile respiratorii accentueaza durerea, incat bolnavul isi limiteaza amplitudinea respiratiei. Uneori, durerea se amelioreaza cand in cavitatea pleurala se formeaza lichidul care indeparteaza pleurele una de alta.
Pleurezia umeda (cu lichid). Lichidul din cavitatea pleurala poate fi rezultatul unei inflamatii a pleurei fie primitiva (inflamatia numai a pleurei), fie secundara (pleura este inflamata in dreptul unei pneumonii care se dezvolta in plamani) sau poate sa fie vorba de lichid care trece din circulatia sanguina direct in pleura fara inflamarea acesteia (lichid de staza ca in insuficienta cardiaca). Alteori, lichidul din pleura este provocat de o sangerare, cum se intampla dupa traumatisme toracice s.a.

In Romania, pleurezia cu lichid clar la tineri are drept cauza, cel mai frecvent, tuberculoza. Pleurezia cu lichid clar, dar sanguinolent (rosu) la adultii de peste 40 ani este cel mai frecvent de origine neoplazica.

Ce efecte are pleurezia?

In cazul pleureziei uscate, inflamatia pleurelor poate duce la ingrosarea pleurelor (pachipleurita) si/sau lipirea lor (simfiza). Cand pleurele se lipesc si se ingroasa pe o suprafata mare, se poate produce limitarea miscarilor respiratorii cu scaderea amplitudinii miscarilor respiratorii.

In cazul pleureziilor „umede”, cantitatea de lichid poate fi mare, cand produce comprimarea plamanului si limitarea miscarilor respiratorii. Daca lichidul este rezultatul unei infectii, in cazul in care infectia nu este tratata corespunzator, lichidul se transforma in puroi („empiem”pleural).

Tratamentul empiemului si a complicatiilor acestuia este mult mai complex intrucat, pe langa tratamentul de baza, se impune si evacua rea puroiului din pleura prin punctii sau mai frecvent prin drenaj (introducerea unui tub de cauciuc printre coaste in cavitatea pleurala).


Tratament

Pleurezia generata de o infectie trebuie tratata in functie de originea infectiei. Daca este o pleurezie secundara unei infectii pulmonare (pleurezie para sau meta pneumonica), se trateaza pneumonia si se evacueaza lichidul cu ajutorul unor punctii. Se aplica medicatie antialgica (impotriva durerii).
Pleurezia neoplazica se trateaza cu citostatice, iar local se introduc in pleura substante iritante care sa provoace lipirea foitelor pleurale si prin aceasta sa opreasca refacerea lichidului.
Pleurezia tuberculoasa se trateaza cu medicamente antituberculoase si se vindeca in proportie de aproape 100% din cazuri.
Pleurezia purulenta (empiemul) se trateaza cu antibiotice si obligatoriu prin evacuarea puroiului din activitatea pleurala (drenaj).

docmeufrunza

You are here Articole Pneumologie Ce sunt pleureziile?