Articole ORL Deviatia de sept nazal

Deviatia de sept nazal

Email Imprimare PDF

Vom prezenta o patologie foarte frecvent intalnita in practica specialitatii de otorinolaringologie (ORL) – aparent bine cunoscuta de catre pacienti, dar la care este foarte important de stiut cand este adecvata interventia chirurgicala. 

Daniela Vrinceanu,
Medic primar ORL,
doctor in medicina,
Medic Coordonator al
Compartimentului ORL,
SUU Bucuresti

Piramida nazala, alcatuita dintr-un schelet osteo-cartilaginos, adaposteste doua cavitati - fosele nazale, separate pe linia mediana printr-un perete unic – septul nazal. Septul nazal are o structura de “mozaic”, fiind alcatuit din elemente cartilaginoase, osoase si fibroase (Fig. 1 - Anatomia schematica a septului nazal).
Deviatiile de sept nazal constau in deformari pe una sau pe ambele fete septale, sub forma unor proeminente osteo-cartilaginoase (creste sau pinteni) sau sub forma unor curburi, inclinari anormale septale. Aceste malformatii pot interesa zona anterioara, pe cea mijlocie sau posterioara a septului nazal.

Un sept nazal perfect drept este extreme de rar. Se poate afirma fara greseala ca “septul nazal poate fi considerat intotdeauna ca deviat” datorita structurii sale mozaicate.


Se apreciaza ca doar 6-8% dintre septurile nazale pot fi considerate drepte. Restul de 92 94% prezinta deviatii cu dimensiuni/amplasari diverse care pot antrena uneori tulburari functionale sau complicatii (Fig. 2 - Reprezentare schematica a unei deviatii obstructive de sept nazal). Trebuie retinut ca numai acestea din urma au indicatie chirurgicala.

In etiopatogenia (cauzele) deviatiei de sept nazal intervin doi factori: traumatismele si potentialul proliferativ al celulelor cartilaginoase septale.

1) Traumatismele
- Prima cauza traumatica importanta o reprezinta travaliul obstetrical. Traversarea canalului pelvi-genital in timpul nasterii de catre craniul fetal poate produce deformari ale septului nazal care vor determina mai tarziu deviatii septale;
- A doua cauza o constituie traumatismele copilariei, uneori minime, care vor determina o crestere a malformatiilor septale la adolescenta, cand are loc o crestere exploziva a scheletului osteo-cartilaginos. De multe ori, deviatiile septale vor fi insotite de modificari estetice ale piramidei nazale – dismorfiile septo-piramidale;
- Traumatismele adultului pot determina fractura cu deplasare a septului sau doar deplasarea septului (luxatie) care se asociaza frecvent cu fracturi ale oaselor nazale si se rezolva odata cu tratamentul instituit pentru rezolvarea traumatismului nazal.

2) La nivelul jonctiunii dintre portiunea cartilaginoasa si osoasa a septului exista zonele de crestere ale cartilajului septal cu celule cu o mare putere de proliferare ce pot fi stimulate prin mecanisme endocrine sau mecanice.

Clasificarea deviatiilor de sept

Deviatiile de sept nazal pot interesa numai cartilajul (anterior), numai osul (posterior) sau ambele formatiuni. Din punct de vedere practic, cea mai utila clasificare este in functie de forma septului nazal: forma angulara (creste septale), forma curbata in “sticla de ceas”, forma cu deviatie in bloc (luxatia post - traumatica), deviatie asociata cu alte modificari ale cartilajelor/oaselor nazale. Inflexiunile septului nazal pot avea forma literei S,C etc.

Tabloul clinic

Consta in elemente subiective (acuzele pacientului) si obiective relevate de examenul ORL.

Subiectiv, pacientul acuza obstructie nazala uni sau bilaterala, respiratie predominant pe gura mai ales noaptea, sforait nocturn (acuzat de obicei de partenerul de viata!). Deoarece curentul de aer nu mai are traseul normal in interiorul nasului, apare si diminuarea simtului mirosului (hiposmia), dat fiind ca particulele odorifere nu mai pot ajunge la zona olfactiva din partea superioara a foselor nazale.

Obiectiv, la inspectie se constata si o dismorfie a piramidei nazale ce insoteste de obicei deviatiile septale post - traumatice (aspect de nas turtit, in sa, cocosat etc.).
Rinoscopia anterioara, efectuata de specialistul ORL, pune in evidenta o inegalitate a foselor nazale si obiectiveaza marimea deviatiei si a obstructiei nazale. Frecvent apare si o modificare a restului de structure endonazale – cornete, mucoasa nazala – aparuta prin mecanisme compensatorii ale nasului la deviatia de sept pentru a mentine functiile de incalzire, umidifiere, purificare a aerului inspirat.

Endoscopia nazala completeaza diagnosticul si ofera si pacientului posibilitatea de a vizualiza deviatia septala si modificarile endonazale, precum si posibilitatea de a explica in ce consta interventia chirurgicala atunci cand este indicate (Fig.4 - Imagini endoscopice de deviatii septale).

Diagnosticul pozitiv

Este usor de stabilit pe baza simptomatologiei subiective si a examenului clinic, endoscopic si uneori radiografic.

Tratamentul deviatiei de sept nazal

Este numai chirurgical. Indicatia operatorie se pune atunci cand malformatia septala genereaza tulburari functionale, estetice, precum si complicatii loco-regionale sau la distanta. Preoperator, trebuie obligatoriu tratate de catre medicul specialist ORL complicatiile infectioase de tip sinuzite, otite acute care se pot agrava daca operatia este realizata intr-un moment inadecvat. Postoperator, trebuie tratata patologia de rinita cronica indusa de deviatia septala pentru remiterea completa a sindromului de obstructie nazala.

S-au imaginat numeroase tehnici chirurgicale pentru rezolvarea deviatiilor de sept nazal grupate sub denumirea de “septoplastii”. Chirurgia corectoare a septului nazal, septoplastia, este o operatie functionala, conservatoare si estetica ce cuprinde un manunchi de tehnici prin care se urmareste nu atat indepartarea septului deviat, cat remodelarea si reimplantarea lui pe linia mediana intr-un “pat” reamenajat pentru refacerea anatomiei functionale a foselor nazale. Tehnica chirurgicala depinde de particularitatile malformatiei septale, dar si de experienta chirurgului.
Interventia se poate practica si sub anestezie locala, dar anestezia generala ofera avantaje de necontestat atat pacientului, cat si chirurgului ORL.

Astazi, septoplastia beneficiaza si de controlul endoscopic, care ofera o imagine de foarte buna calitate a campului operator endonazal si releva si anomaliile asociate ale peretilor laterali ai foselor nazale, care se pot rezolva in aceeasi interventie sau intr-un timp ulterior.
Postoperator este necesar un tamponament nazal de 48 de ore si protectie antibiotica 5 zile pentru prevenirea sangerarii si a complicatiilor infectioase, mai ales daca anterior a existat si un episod de sinuzita sau de otita. Pe perioada tamponamentului (48 de ore) este necesara spitalizarea, mai ales daca interventia se desfasoara sub anestezie generala, fiind posibila urmarirea permanenta a evolutiei postoperatorii imediate a pacientului.

Interventia este in general bine suportata de catre pacienti, singurele neplaceri acuzate referindu-se la obstructia nazala data de tamponament si, uneori, de durerile de cap ce pot fi usor inlaturate prin antialgice, antiinflamatorii, comprese reci sau prin folosirea unor tampoane nazale cu tub central ce permite respiratia. In concluzie, deviatia de sept nazal nu reprezinta neaparat “o boala”, nu este intotdeauna “de operat”, iar indicatia chirurgicala trebuie stabilita de catre specialistul ORL in urma examinarii pacientului.

Complicatiile deviatiei de sept nazal sunt cele care conduc la indicatia chirurgicala. Impiedicand circulatia aerului in fosele nazale si drenajul secretiilor nazale si sinusale, deviatiile septale pot genera si intretine inflamatii locale, de vecinatate sau la distanta: rinite care se cronicizeaza,  sinuzite, otite medii, dureri de cap rebele, oprirea respiratiei (apnee) in somn cu hipooxigenarea creierului etc.

 

docmeufrunza

 

You are here Articole ORL Deviatia de sept nazal