Articole Oftalmologie Lentilele de contact

Lentilele de contact

Email Imprimare PDF
lentilecontactDr. Andra Macovei
Medic specialist oftalmolog


Lentilele de contact permit corectarea viciilor de refractie cu multe avantaje dar si cu anumite limite.
 

frunzulitaCe sunt lentilele de contact?


Lentilele de contact sunt mici meniscuri din diferite materiale care se aplica direct pe cornee de care adera prin forte de atractie. In ultimii ani cercetarile s-au concentrat foarte mult in scopul obtinerii unor lentile cu permeabilitate crescuta la oxigen, cu un grad crescut de hidratare si cu o grosime minima.

frunzulitaCum se poarta?

Portul lentilelor de contact poate fi discontinuu (cateva ore pe zi) sau prelungit (au aparut lentile de contact pentru port continuu, zi si noapte, pentru un anumit interval de timp, la indicatia producatorului).

frunzulitaCand sunt indicate?

Sunt folosite pentru corectia miopiilor, hipermetropiilor, dar si a astigmatismelor (lentile torice) si in ultimii ani si a presbiopiei (lentile multifocale). Exista desigur si lentilele colorate, cu scop estetic, dar si acestea pot avea si dioptrii. In afara indicatiilor optice lentilele de contact pot fi prescrise de oftalmolog si in scop terapeutic in anumite afectiuni ale corneei.

 
atentieAcidul hialuronic ajuta la mentinerea stralucirii, elasticitatii si tinere]ii pielii, imbunatatind hidratarea si estompand ridurile existente.

retinetiMoleculele de acid hialuronic atrag o cantitate de apa de 200 de ori mai mare decat propria greutate, pielea mentinandu-se elastica si hidratata.


frunzulitaAvantaje

controloftalmologic1Avantajele lentilelor de contact fata de ochelari sunt:
- luminozitate sporita, avand o grosime mai mica si prin disparitia unor reflexe care apar la suprafata lentilei ochelarilor;
- imaginea obtinuta este mai aproape de realitate: lentilele aeriene maresc (cele cu plus) sau micsoreaza imaginea (cele cu minus);
- nu mai apare limitarea campului vizual de catre rama ochelarilor ca si distorsiunea imaginii la periferia lentilei;
- elimina disconfortul produs de lentilele aeriene cu dioptrii foarte mari (ochelari grei si inestetici)
- permit o corectie mult mai buna cand diferenta de dioptrii intre cei doi ochi este mare;
- au anumite indicatii profesionale (sportivi, artisti);
- efect psihologic benefic pentru persoanele care nu accepta sa poarte ochelari.

frunzulitaDezavantaje

Limitele portului lentilelor de contact sunt date in primul rand de nerespectarea indicatiilor privind igiena si intretinerea lor. Situatia intalnita cel mai frecvent este cea in care pacientul alege o lentila cu port discontinuu, dar depaseste numarul de ore permis intr-o zi, refuzand sa poarte alternativ si ochelari.

Exista de asemenea si contraindicatii medicale: probleme de manualitate (artrite, boala Parkinson), afectiuni ale corneei si conjunctivei, glaucomul cu unghi ingust, afectiuni psihice. Nu trebuie uitat nici mediul in care persoana isi desfasoara activitatea (de exemplu cei care lucreaza in mediu cu pulberi sau substante chimice nu pot purta lentile de contact).

frunzulitaComplicatii

lentilecolorateTrebuie mentionate si complicatiile portului lentilelor de contact: conjunctivite, de exemplu conjunctivita alergica (la anumite componente din solutiile de intretinere), afectari ale corneei (unele datorate hipoxiei, fara implicare bacteriana, pana la keratita microbiana, grava dar foarte rara).

frunzulitaIgiena este obligatorie!


Ca reguli generale a caror respectare elimina multe neplaceri :
- asigurarea igienei si intretinerii corecte;
- prezentarea la toate controalele oftalmologice la care pacientul este chemat;
- respectarea indicatiilor medicului in ceea ce priveste intreruperea portului lentilelor in cazul anumitor afectiuni (de exemplu in conjunctivite);
- respectarea timpului de purtare a lentilelor si inlocuirea lor la data indicata, chiar daca apparent purtatorul nu sesizeaza nici o schimbare;
- folosirea lacrimilor artificiale, deoarece este cunoscut ca lentilele de contact afecteaza filmul lacrimal.
docmeufrunza

You are here Articole Oftalmologie Lentilele de contact