Articole Chirurgie Herniile abdominale

Herniile abdominale

Email Imprimare PDF

salaoperatieHerniile reprezinta un grup de afectiuni manifestate prin aparitia unor „umflaturi” la nivelul zonelor slabe ale peretelui abdominal.

In mod normal, peretele abdominal anterior este format din mai multe straturi suprapuse: piele, apoi grasime si apoi un strat muscular. Toate aceste elemente sustin in pozitie normala intestinele si celelalte organe intraabdominale, „ca un corset”.

Prof. Univ. Dr. Mircea Beuran
seful Sectiei de Chirurgie Generala,
Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Totusi, conformatia si rezistenta peretelui abdominal nu este uniforma, fiind prezente zone predispuse la „rupere” (de exemplu, regiunea inghinala, ombilicala sau incizia unei operatii abdominale anterioare).

Prin aceste zone intestinele vor „iesi” sub piele si pot fi palpate sub forma unei „umflaturi.” Astfel apare un disconfort pe masura ce hernia se mareste in dimensiuni si pot aparea complicatii severe, amenintatoare de viata, atunci cand un intestin iesit din cavitatea abdominala se stranguleaza.

frunzeCare sunt tipurile de hernie?

Heniile abdominale sunt impartite in mai multe tipuri, in functie de locatia defectului (“ferestrei”) la nivelul peretelui abdominal. Cele mai frecvente tipuri sunt herniile inghinale, femurale, ombilicale si incizionale (la locul unei operatii anterioare).

hernie

Figura 1: Principalele tipuri de hernii abdominale:


HI – hernia inghinala, HF – hernia femurala, HO – hernia ombilicala, E – eventratia postoperatorie sau hernia incizionala

frunzeHernia inghinala

Hernia inghinala este, de departe, cel mai frecvent tip de hernie abdominala la pacientul adult.

infoverde
Des
i poate aparea la ambele sexe, hernia inghinala este de 10 ori mai frecventa la barbati.

Herniile inghinale sunt localizate la nivelul abdomenului inferior (in stanga sau dreapta), imediat deasupra plicii inghinale, in vecinatatea pubisului. Hernia inghinala este bilaterala la aproximativ 10% din pacienti. Hernia inghinala poate fi congenitala (prezenta de la nastere), desi ea poate deveni evidenta mai tarziu in timpul vietii. De asemenea, hernia inghinala poate fi dobandita in timpul vietii. Factori de risc pentru aparitia unei hernii inghinale in timpul vietii sunt: nasterea prematura, istoric familial de hernie, tusea cronica, constipatia cronica, obezitatea, sarcina, munca fizica grea sau statul prelungit in picioare.

frunzeHernia femurala
Hernia femurala este rara, reprezentand aproximativ 3% din toate tipurile de hernii abdominale. Desi pot aparea la ambele  sexe, herniile femurale sunt mult mai frecvente la femei, datorita  latimii mai mari a pelvisului osos. Cu timpul, hernia femurala creste in dimensiuni, factorii de risc fiind comuni cu cei pentru hernia inghinala. in 15% din cazuri hernia femurala este bilaterala. La  unul din 5 pacienti continutul herniei femurale devine blocat in sacul herniar (hernie incarcerata), nemaiputandu-se intoarce in abdomen. Merita accentuata ideea ca riscul de strangulare (necroza continutului herniar) pentru o hernie femurala este de 2% la 3 luni de la aparitie si de 45% la 21 de luni.

atentiegalbenInainte de aparitia complicatiilor, hernia femurala este recunoscuta de catre pacient doar in jumatate din cazuri. in 60% din cazuri, pacientii cu hernie femurala se prezinta la medic in conditii de urgenta. Pacientul trebuie sa inteleaga, astfel, seriozitatea  lucrurilor cand vorbim de o hernie femurala.


frunzeHernia ombilicala

hernie1

Hernia ombilicala apare la copil cu o frecventa de 10-30%, cand cicatricea ombilicala nu s-a vindecat dupa nastere. Majoritatea herniilor ombilicale la copil se inchid in primele 18  luni de viata si de aceea tratamentul se recomanda rar pana la varsta de 3 ani. La adult, hernia ombilicala este dobandita si apare de 3 ori mai frecvent la femei.

atentirosu
Aparitia unei hernii ombilicale se asociaza cu cresterea presiunii intraabdominale (obezitate, sarcina, ciroza cu ascita).

frunzeEventratia postoperatorie sau hernia incizionala

Eventratia postoperatorie sau hernia incizionala apare la locul unei incizii abdominale (efectuata pentru o procedura anterioara). Eventratia apare datorita vindecarii defectuoase a fasciilor si muschilor taiati in timpul interventiei chirurgicale. Orice conditie care inhiba vindecarea normala a plagii abdominale creste riscul de aparitie a eventratiei postoperatorii: obezitatea, fumatul, malnutritia, medicamente (imunosupresoare, corticosteroizi), infectia, deficiente ale tesutului conjunctiv. Eventratia postoperatorie apare in 10-15% dintre inciziile abdominale si in 23% dintre plagile operatorii infectate.

frunzeCum stiu daca am hernie?

Hernia poate aparea la orice persoana (barbati sau femei) si te poti naste cu ea (hernie congenitala) sau o poti dobandi in timpul vietii. De cele mai multe ori, este usor sa recunosti o hernie. Cele mai frecvente locuri in care apar herniile abdominale sunt regiunea inghinala, ombilicala si regiunea unor incizii pentru interventii abdominale anterioare. La acest nivel apare o “umflatura” sub piele. Acesta “umflatura” creste in dimensiuni si poate deveni dureroasa in urma efortului fizic (ridicarea de obiecte grele, tuse, efort de a urina, de a defeca) sau a statului  indelungat in picioare (simptomele sunt mai accentuate la sfarsitul zilei). Daca hernia devine intens dureroasa, pielea se inroseste si apar varsaturile si lipsa tranzitului intestinal inseamna ca intestinele  s-au blocat in sacul de hernie si trebuie contactat de urgenta un medic.

frunzeDe ce este necesar tratamentul?

O hernie abdominala aparuta nu se va vindeca de la sine sau prin folosirea unor medicamente. Diferitele centuri sau “brauri” nu reprezinta o solutie pe termen lung pentru o hernie. Aceste “brauri” nu protejeaza impotriva complicatiilor si nu corecteaza defectul herniar. Ele pot fi recomandate pentru un timp foarte scurt, inainte de interventia chirurgicala. Singura metoda de a stopa cresterea in dimensiuni a unei hernii este repararea chirurgicala a defectului abdominal..

Cum se repara o hernie?
Singura modalitate in care poate fi tratata o hernie este cea chirurgicala. O hernie este tratata de chirurgul generalist si interventia chirurgicala poate fi realizata prin doua metode: deschisa sau laparoscopica. Ambele metode prezinta avantaje si dezavantaje, iar chirurgul dumneavoastra va poate ajuta sa o alegeti pe cea mai potrivita. in chirurgia deschisa se realizeaza o incizie a pielii la nivelul herniei si defectul peretelui abdominal va fi reparat prin aceasta incizie

infoverde
Interventiile chirurgicale deschise pentru herniile abdominale pot fi impartite in doua grupe mari: procedee in care tesuturile pacientului sunt cusute cu fire si procedee in care se monteaza o plasa la nivelul peretelui.

Astazi, sunt folosite pentru o refacere solida a peretelui abdominal plase din materiale sintetice. Exista procedee standardizate, care ofera o rata foarte scazuta de recidiva a herniei adominale. Pentru hernia inghinala exista si procedee chirurgicale in care nu se folosesc plase sintetice, cu o rata scazuta a recidivei herniare.
Aceasta modalitate de abord ofera avantajele unei foarte bune refaceri a peretelui abdominal (o rata scazuta a recidivelor herniare) si poate fi realizata sub anestezie locala, rahidiana sau generala. Posibilitatea de evitare a anesteziei generale este un real beneficiu pentru persoanele cu multiple boli si pentru persoanele varstnice.

Chirurgia laparoscopica este o chirurgie minim invaziva in care se realizeaza, de obicei, 3 sau 4 incizii mici la nivelul abdomenului. Prin aceste incizii se vor introduce in abdomen o camera video si instrumentele de lucru. Abdomenul este insuflat cu gaz pentru a permite obtinerea unui spatiu de lucru. Chirurgul foloseste instrumente speciale si observa campul de lucru pe un ecran conectat la camera introdusa in abdomen. Defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa introdusa prin abdomen si fixata cu capse chirurgicale mici. Beneficiile interventiei chirurgicale laparoscopice sunt perioada mai scurta de spitalizare si refacerea postoperatorie mai rapida. Aceasta interventie chirurgicala se realizeaza numai sub anestezie generala.

frunzeLa ce sa ma astept dupa operatie?

Dupa interventia chirurgicala, pacientul este transferat si tinut sub supraveghere in salonul postoperator. El va fi transferat in aceeasi zi intr-un salon obisnuit. In mod uzual, pacientul va fi externat in 2-3 zile. Este normal ca in jurul inciziei sa apara o usoara umflatura sau o usoara coloratie albastruie.

Medicul chirurg trebuie sa stie daca durerea este foarte intensa sau apare imposibilitatea de a urina.

atentiegalbenPentru a preveni recurenta herniei nu trebuie ridicate greutati mari sau facut efort fizic intens imediat dupa operatie, trebuie evitata constipatia sau tusea. Dupa externare, pacientul trebuie sa fie atent la locul operatiei si sa anunte cat mai precoce medicul daca apar febra, dureri abdominale severe sau infectia plagii operatorii.


frunzeCe complicatii pot aparea?

Desi chirurgia efectuata pentru herniile abdominale este foarte sigura, exista riscuri si complicatii foarte rare, dar posibile. Riscurile si complicatiile pot fi datorate anesteziei sau procedurii chirurgicale. La locul operatiei pot sa apara infectia, sangerarea sau sa se formeze o cicatrice inestetica. O interventie chirurgicala programata (neefectuata in urgenta) pentru hernie inghinala sau femurala este urmata de o mortalitate de sub 0.2% sub varsta de 70 de ani si de o mortalitate de 3.3 % la o varsta de peste 80 de ani. O interventie chirurgicala de urgenta efectuata pentu o hernie este urmata de o mortalitate de 10 ori mai mare. Mortalitatea unei operatii efectuate pentru hernie strangulata (continutul sacului de hernie are vascularizatia intrerupta si se va necroza) este de 10% si creste la pacientii varstnici la care este necesara rezectia de intestin.

docmeufrunza

You are here Articole Chirurgie Herniile abdominale