Articole Cardiologie Cardiopatia ischemica

Cardiopatia ischemica

Email Imprimare PDF

un inamic redutabil al sanatatii

oviatameaConf. Dr. Serban Balanescu
Clinica de Cardiologie
si Medicina Interna,
Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti


Aceasta suferinta reprezinta una dintre principalele boli cauzatoare de deces in societatile industrializate si isi disputa primul loc cu boala canceroasa.

 

La noi, bolile cardiovasculare, sub diferitele lor forme, reprezinta principala cauza de mortalitate in peste jumatate din decese. Daca este sa explicam fiecare termen in parte, “cardiopatie” inseamna o boala a inimii, iar “ischemic” inseamna lipsa de sange. Pusi la un loc, cei doi termeni semnifica “boala inimii produsa de lipsa de sange”. Cum ar putea inima sa fie lipsita de sange, tocmai ea, care pompeaza in fiecare minut cca 5 litri de sange la un adult sanatos?

Pompa cardiaca are si ea nevoie de sange oxigenat pentru a functiona. Astfel, inima are la suprafata vase speciale numite “artere coronare”, care iriga muschiul cardiac. Cardiopatia ischemica apare atunci cand aceste vase se ingusteaza sau se inchid, iar muschiul inimii nu mai primeste sangele necesar. Principala cauza care produce boala vaselor cardiace este ateroscleroza. Cardiopatia ischemica este echivalenta cu ateroscleroza vaselor inimii.

Cum se manifesta cardiopatia ischemica?


Atat timp cat vasele inimii nu sunt ingustate sever, boala nu produce simptome si pacientul se simte bine, chiar daca este deja bolnav. Atunci cand ingustarile de pe vasele inimii progreseaza, aportul de sange catre muschiul cardiac se reduce si apar dureri in piept la efort (ex. sau mers rapid). Aceasta forma de boala se numeste angina pectorala. Cu cat ingustarile progreseaza mai mult, durerile in piept apar la eforturi mai mici sau in repaus. in acest caz, boala se numeste angina instabila si poate duce la un infarct. Atunci cand vasele inimii se astupa brusc cu un cheag, apare infarctul miocardic acut, care ameninta viata daca nu este tratat repede si eficient. Uneori, boala se manifesta de la inceput prin infarct miocardic acut, forma cea mai grava a acestuia fiind moartea subita.

Prin producerea unuia sau mai multor infarcte succesive, muschiul cardiac se distruge progresiv si pompa cardiaca isi reduce functionarea. in final, apare insuficienta cardiaca, definita prin incapacitatea inimii de a pompa cantitatea de sange necesara pentru functionarea diferitelor organe. Pacientul respira greu la eforturi din ce in ce mai mici, pana cand are senzatie de sufocare si stand pe loc.

Care sunt principalele cauze de cardiopatie ischemica?

Ateroscleroza vaselor inimii este produsa in principal de colesterolul crescut. Depunerea acestuia in peretii vaselor pe care le ingusteaza este favorizata de unele boli asociate cum sunt hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, fumatul si obezitatea. Deoarece boala are o perioada lunga fara simptome este important de a cunoaste si combate acesti factori cat mai devreme pentru a impiedica progresia catre cardiopatie ischemica.

Chiar daca acesti parametri sunt indepliniti, sanatatea cardiovasculara presupune o dieta saraca in dulciuri concentrate si in alimente sarate si bogata in fructe si legume proaspete, consumate constant de mai multe ori pe zi. Efortul fizic sustinut care sa solicite muschii, inima si vasele cel putin 30 minute pe zi, cel putin cinci zile pe saptamana este necesar pentru a fi sanatosi cat mai mult timp. Consumul de alcool sau de cafea in cantitati mici si regulate la mese nu creste riscul de cardiopatie ischemica. Recent a fost confirmata importanta altor factori cauzatori cum sunt cei genetici. Aceasta presupune, de exemplu, mostenirea riscului de infarct de la parintii care au avut boala la varste tinere, sub 40-50 ani. Chiar si asa, riscul de infarct poate fi redus prin regimul de viata sanatos descris mai sus.

In prezent, stim ca la cei considerati sanatosi colesterolul sanguin trebuie sa fie sub 180 mg/dl, tensiunea arteriala sub 140/90 mmHg si glicemia sub 110 mg/dl la un pacient nefumator cu greutatea ideala pentru inaltimea lui.


Un alt factor cunoscut a produce ateroscleroza accelerata sunt infectiile vechi si netratate. Una dintre cauzele cele mai importante sunt infectiile gingiilor sau ale radacinilor dintilor. Reactia inflamatorie a intregului organism declansata de infectiile stomatologice poate afecta vasele si creste riscul de infarct.

Stresul si depresia sunt factorii psihici implicati cauzal in progresia rapida a aterosclerozei coronare si trebuie combatuti viguros.

Noutati in tratamentul cardiopatiei ischemice

Boala se trateaza cel mai bine prin masurile preventive descrise mai sus, pentru a-i impiedica aparitia. E mult mai eficace sa prevenim boala decat sa o tratam dupa ce s-a produs. Utilizarea larga a medicamentelor care scad colesterolul, a unor vasodilatatoare si a medicamentelor care scad coagularea sangelui reprezinta principalele metode de tratament ale bolii. Beneficiile cele mai mari in tratamentul cardiopatiei ischemice le au insa cei cu infarct miocardic acut ale caror vase inchise cu cheag sunt dezobstruate printr-o procedura operatorie numita angioplastie. Ea se efectueaza numai in centre specializate si are utilitatea cea mai mare daca se realizeaza in primele 6-12 ore de la debutul durerii. Procedura se poate efectua daca pacientul care are durere in piept ce nu cedeaza dupa 20-30 minute solicita ajutor de urgenta la 112. Salvarea stabileste diagnosticul si transporta rapid pacientul catre spitalele capabile de a efectua angioplastia primara. Unele metode experimentale de tratament ale bolii presupun injectarea directa in muschiul cardiac de medicamente care stimuleaza cresterea unor vase noi de sange sau de celule musculare tinere in cicatricile muschiului cardiac. Ele au scopul de a creste irigarea cu sange a muschiului inimii si de a creste forta de contractie a acestuia dupa infarct.

Concluzie


Cardiopatia ischemica este o boala frecventa si grava, care poate fi prevenita prin abandonarea fumatului si controlul colesterolului, al tensiunii arteriale, obezitatii si diabetului. Masurile de prevenire a bolii sunt mai eficiente decat cele de tratament. Atunci cand se suspecteaza producerea unui infarct miocardic prin prezenta durerii prelungite in piept este necesara anuntarea rapida a Salvarii pentru diagnostic si transport in vederea efectuarii angioplastiei primare, cel mai bun tratament de care dispunem pana in prezent.

Angioplastia primara reprezinta principalul progres in tratamentul cardiopatiei ischemice in ultimii 10 ani.

 

docmeufrunza

You are here Articole Cardiologie Cardiopatia ischemica