Exclusiv on-line Mama&Copilul Pregatirea si ingrijirea sanilor

Pregatirea si ingrijirea sanilor

Email Imprimare PDF

alaptare32pentru alaptare

Dr. Alina Diaconu
Medic obstetrica-ginecologie
Spitalul Clinic Filantropia Bucuresti
 

In timpul sarcinii este bine sa se faca pregatirea mameloanelor pentru alaptare (masaj cu produse emoliente care se gasesc in farmacii), astfel incat sanul sa fie pregatit si sa se vindece eventualele fisuri mamelonare aparute in timpul alaptarii.

 

Daca mama nu va fi pregatita corespunzator, durerile care vor aparea in timpul alaptarii vor fi asa de mari incat pot determina teama mamei de a alapta. De asemenea, starea psihica negativa a mamei generata de aceste dureri va influenta negativ secretia lactata, cu riscul instalarii hipogalactiei materne. De aceea, este important sa se faca psihoprofilaxia mamei in ceea ce priveste alimentatia la san. Aceasta va duce la scaderea durerii provocate de alaptare, rezultatul fiind o alaptare normala. Mama trebuie sa cunoasca tehnica alimentatiei la san in detaliu, sa stie motivele pentru care poate aparea durerea si cum poate fi diminuata sau prevenita durerea din timpul alaptarii.

CAND APARE DUREREA

Cea mai dificila perioada pentru mama sunt primele 2-3 saptamani, cand durerea apare la prima incercare de alaptare si apoi la inceputul fiecarei alaptari. Senzatia de durere dureaza 1-2 minute, pentru ca restul alaptarii sa fie nedureros. Durerea apare atunci cand copilul prinde mamelonul.

petaleAtentie la sfarcurile plate sau infundate!

Inainte de nastere este bine sa va asigurati ca nu aveti sfarcuri plate sau infundate (ombilicate). Sfarcurile plate sau infundate pot face dificila sau incorecta pozitionarea (fixarea) copilului la san pentru alaptare. Pentru a afla daca aveti sfarcuri plate sau infundate, faceti un palparesantest simplu. Puneti degetul mare si cel aratator pe areola (portiunea inchisa la culoare din jurul sfarcului) deasupra si respectiv dedesubtul sfarcului. La baza sfarcului apasati usor, dar ferm. Daca sfarcul se aplatizeaza sau se infunda in interiorul sanului, este recomandat ca in ultimele saptamani ale sarcinii sa purtati asa-numitele “cupe de san” (breast-shells). Aceste cupe de plastic sunt fixate sub sutien si creeaza o presiune usoara la baza sfarcului, tragandu-l afara. Este important sa faceti acest test, deoarece desi unele sfarcuri par normale, se vor aplatiza sau infunda atunci cand mamelonul este apasat.

masajiconitaSanii vor fi pregatiti in timpul sarcinii prin cateva minute de masaj zilnic, folosind produse destinate ingrijirii sanului cu efect emolient si antifisuri, care se gasesc in farmacii. Iata cum se efectueaza masajul. Se prinde mamelonul intre degetul mare si aratator si se roteste in sensul acelor de ceasornic si invers timp de cateva minute in fiecare zi.

docmeufrunza

You are here Exclusiv on-line Mama&Copilul Pregatirea si ingrijirea sanilor