Exclusiv on-line Mama&Copilul Depresia in sarcina

Depresia in sarcina

Email Imprimare PDF

altSarcina este o perioada deosebita in viata femeii. In general, in conditii de echilibru marital, este insotita de stari afective pozitive - iubire, bucurie, incantare si asteptare optimista a venirii micutului, care sa intregeasca familia. Echilibrul insa, de multe ori, este un lucru dezirabil.

Corina Bacalearos,
psiholog clinician
psihoterapeut de familie
Regina Maria Reteaua Privata de Sanatate
www.reginamaria.ro

Modificarile in sens negativ ale starilor afectiv-emotionale ale viitoarei mamici sunt un lucru posibil, dar nu obligatoriu. Tendinta la dispozitie trista, pesimism, anxietate, neliniste interioara, iritabilitate, nervozitate, furie, sentimente de neputinta, vinovatie, inutilitate si plans facil, inseamna o parte dintre manifestarile posibile in sarcina, cuprinse sub denumirea generica de dispozitie depresiva, sau depresie.

Cauzele pe seama carora sunt puse aceste schimbari afective sunt variate, plecand de la modificarile statusului hormonal prin care trece organismul femeii gravide, pana la schimbarile fizice si psihologice implicite. Nu este deloc neglijabil nici contextual relatiilor afectivemotionale ale gravidei cu anturajul familial in principal, dar si cu cel profesional.

Dezacordurile, conflictele, lupta pentru putere intre partenerii cuplului conjugal , sau in relatiile de serviciu, manifestate direct, sau discret, sunt conditii generatoare de stress, neimpacare si oboseala psihica, mediu propice pentru dezvoltarea starilor depresive.
 
infoStarile noastre afective si emotionale sunt expresia modului in care evaluam situatiile pe care le traim. Rezultatele acestor evaluari sunt gandurile, sau imaginile mentale pe care le avem despre un anumit lucru.


frunzulitaO perioada a schimbarilor
 

Sarcina este o perioada dificila pentru mama prin schimbarile si incertitudinile pe care aceasta le are in legatura cu evolutia fatului pe de o parte, dar si a propriei persoane, pe de alta. Preocuparile legate de imaginea corporala, de aspectul fizic, de propria eficienta, pot fi surse de frustrare pentru persoanele inclinate spre afirmare de sine prin aceste mijloace. De asemenea, apar si intrebari legate de felul in care sarcina influenteaza relatia de cuplu, in ce masura este vorba despre o daruire parinteasca deplina si responsabila a partenerilor. Sarcina este o perioada dificila pentru mama prin schimbarile si incertitudinile pe care aceasta le are in legatura cu evolutia fatului pe de o parte, dar si a propriei persoane, pe de alta.
 
Preocuparile legate de imaginea corporala, de aspectul fizic, de propria eficienta, pot fi surse de frustrare pentru persoanele inclinate spre afirmare de sine prin aceste mijloace. De asemenea, apar si intrebari legate de felul in care sarcina influenteaza relatia de cupl,in ce masura este vorba despre o daruire parinteasca deplina si responsabila a partenerilor.
 
infoModul de raportare al femeii gravide la manifestarile sarcinii este diferit. E lesne de inteles ca femeile cu "incarcatura" privind fragilitatea psihica pe linia parintilor sau a rudelor au o vulnerabilitate psihica   mai mare, iar riscul variatiilor afectivemotionale creste pe perioada sarcinii.
 
Optimizarea confortului afectiv in cazul femeii gravide este in mediul civilizat un reflex social. In practicile de specialitate , aceasta se acorda prin consiliere psihologica si psihoterapie de suport. Dincolo de metodele de specialitate, iubirea si credinta cu toate cele ce decurg din ele - empatie, intelegere, rabdare, atentie, ascultare, tandrete, confera cel mai deplin mod de depasire a dificultatilor. Toate acestea se pot manifesta in relatie cu partenerul, familia si anturajul.
 
retinetiAfectiunea dintre mama si copil este izvorul energiei creatoare care-i orienteaza femeii gravide gesturile protectoare si tandre, atat de asteptate de faptura gingasa dinauntru.

 

docmeufrunza

You are here Exclusiv on-line Mama&Copilul Depresia in sarcina