Exclusiv on-line Chirurgie Operatia de varice

Operatia de varice

Email Imprimare PDF

intre dezamagire si speranta

varice2Dr. Adrian Cacovean,
medic specialist chirurgie
cardiovasculara,
www.dr-cacovean-adrian.ro
 

Dezamagirea in tratamentul bolii varicoase este data de diferenta intre rezultatul promis de medic si ceea ce pacientul primeste, de fapt.

Aceasta poate aparea fata de un fapt consumat (m-am operat de varice si acestea au reaparut sau imi este mai rau dupa operatie) sau fata de o intentie blocata (vreau sa ma operez de varice, dar am auzit ca se refac si imi va fi mai rau dupa operatie).

infoDezamagirea legata de operatiile de varice este un fapt real care se intampla in Romania si oriunde in lume!

Situatia este evidenta clinic si confirmata ecografic Doppler. Din punct de vedere clinic, stadiul insuficientei venoase este acelasi si cel mai frecvent dupa operatia sau operatiile anterioare de varice. Iar examinarea ecografica Doppler evidentiaza o situatie comparabila cu minciuna unui chirurg care iti spune si te taxeaza ca ti-a scos apendicul sau colecistul sau hernia de disc si in realitate doar a taiat pielea sau s-a facut ca te-a taiat la piele (nici nu vezi semnele) si a lasat organul pe loc. Este destul de descurajanta aceasta constatare, incredibila poate pentru cei ce nu au trait-o si o realitate pentru cei operati deja de varice.


verificaExperienta isi spune cuvantul
 

Adevarul acesta este punctul de plecare in relatarea ce urmeaza si se bazeaza pe experienta autorului, peste 50.000 de consultatii si doctorita1tratamente alopate (ortodoxe), alternative si complementare, peste 4000 interventii chirurgicale vasculare (din care peste 1000 de operatii de varice prin toate metodele), peste 3000 examinari ecografice Doppler vasculare (din care cel putin 1000 adresate venelor membrelor inferioare) si pe cunostinte avansate de prelucrare statistica a datelor.

verificaCe sunt varicele

Varicele sau boala varicoasa sau varicele hidrostatice sunt dilatari ale venelor superficiale ale membrelor inferioare.

verificaCe este insuficienta venoasa

Definitia autorului a insuficientei venoase cronice: neputinta, slabiciunea circulatiei venoase de la nivelul membrelor inferioare de a-si indeplini rolul, adica reintoarcerea sangelui venos din membrele inferioare spre inima si toate consecintele anatomice,
functionale, subiective si obiective determinate de aceasta stare de boala.

verificaTipuri de tratament in boala varicoasa

Tratament profilactic, cu scop de preventie a bolii. Acesta poate uneori evita si cel mai des doar intarzia aparitia bolii. Tratamentul bolii se verificareaplica atunci cand avem deja constituite varicele; aici avem mai multe feluri de a imparti tratamentele. Din punct de vedere al vindecarii, exista tratamente care aduc vindecarea si tratamente paliative, care nu rezolva boala.
 

Din punct de vedere al mecanismului principal prin care boala varicoasa isi exercita efectele negative fiziopatologice si leziunile anatomopatologice evolutive pana la ulcerul cronic de gamba, tratamentele se clasifica in etiologice (adresate cauzei supararilor) si adjuvante.retinetiToate bolile cauzatoare de insuficienta venoasa au element comun presiunea crescuta intr-un anumit teritoriu drenat de una sau mai multe vene care nu-si fac treaba cum trebuie.verificaDe ce apar varicele

Boala varicoasa are ca substrat un dezechilibru intre rezistenta peretelui venos (determinata de structura acestuia, conditionata genetic) si solicitarile asupra acestuia (prin presiunea sangelui din venele implicate) in cursul vietii. Cand solicitarea invinge rezistenta venelor, apar varicele. Exista si alte cauze care determina aparitia varicelor, acestea nefiind obiectul discutiei de aici.

verificaTerapia poate asigura vindecarea?

Un tratament aplicat unei boli nu inseamna vindecarea ei. De exemplu, in majoritatea cazurilor, diagnosticul de hipertensiune arteriala este unul definitiv. Tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale (este hipertensiunea arteriala pentru care nu se gaseste o cauza) asigura corectarea valorilor tensiunii arteriale la normal, prin utilizarea unor medicamente (se numesc antihipertensive) permanent de catre pacient. În acest caz, utilizarea medicamentelor antihipertensive, nu asigura vindecarea bolii, ci posibilitatea de a trai cu aceasta boala. Dar referitor la boala varicoasa, exista mai multe tipuri de tratamente ale bolii varicoase. Unele asigura vindecarea, altele pot crea posibilitatea de a trai in pace cu boala si de a o incetini in evolutie, altele influenteaza prea putin evolutia bolii si creaza impresia falsa de incurabil si se soldeaza cu ramanerea in boala si handicap.

verificaTratamentele curative in boala varicoasa

boalavaricoasaSingurul tratament curativ (care asigura vindecarea) este reprezentat de interventia chirurgicala corecta (clasica, laser endovenos, radiofrecventa aplicata endovenos). Care sunt tratamentele etiopatogenice (adresate mecanismului principal) in abordul varicelor? Acestea sunt cele care se adreseaza presiunii crescute din venele bolnave si sunt reprezentate de operatia de varice si contentia elastic (prin fasa elastic aplicata corect si dresul medicinal).
 

Care sunt tratamentele adjuvante si paliative? Acestea nu se adreseaza presiunii crescute din venele dilatate varicoase si sunt reprezentate de:
- Antibioticele;
- Antiinflamatoarele;
- Anticoagulantele;
- Antiagregantele;
- Tratamentul local, cu utilizarea de substante de curatare a ranii (ulcerul venos), substante cicatrizante, pansamente de diverse categorii;
- Tonicele venoase etc.

verificaCea mai frecventa dezamagire legata de operatie

Reaparitia varicelor din aceleasi surse neabordate la interventia precedenta este sursa principala de descurajare a pacientilor. Este ca si cand chirurgul iti spune ca ti-a scos colecistul si organul a ramas pe loc. Aceste pseudooperatii de varice sunt, pe intelesul tuturor, operatii de cosit varicele, prin diverse metode, cu cresterea la loc a varicelor mai frumoase (urate) decat au fost la inceput, din aceleasi radacini.
O inventariere a tipurilor de interventii conduce la aproximativ 100 de tipuri de proceduri in rezolvarea varicelor.

docmeufrunza

 

 

You are here Exclusiv on-line Chirurgie Operatia de varice