Osteoporoza

Email Imprimare PDF

osteoFemeile sunt cele mai afectate de aceasta reducere a densitatii minerale si deteriorarea microarhitecturii osoase, ceea ce le predispune la fracturi in urma unor traumatisme de mica intensitate sau chiar in lipsa acestora.

 

Osteoporoza este asimptomatica pana in momentul in care se produce o fractura pe fondul unui os fragil.

Exista o gama larga de factori de risc care predispun la aceasta afectiune:
- Factorii genetici;
- Antecedente de fractura pe os fragil;
- Varsta, incidenta maxima se atinge intre 50 si 70 de ani;
- Sexul feminin este cel mai afectat, 1 din 3 femei sufera de osteoporoza fata de 1 din 8 barbati, conform.

International Osteoporosis Foundation:
- Stilul de viata prin alegerea sedentarismului;
- Dieta saraca in calciu si vitamina D, consumul in exces de cofeina si alcool;
- Rasa, caucaziana si asiatica sunt cele mai afectate;
- Activitatea fizica prin lipsa ei sau prin pierderea importanta in greutate;
- Hormonali, tirotoxicoza, hiperparatiroidismul primar, hipogonadism;
- Medicamentatia, mai ales uzul prelungit de corticosteroizi, diuretice, hormoni tiroidieni, anticonvulsive, antiastmatice, heparina, litiu, metotrexat.

Tesutul osos este supus unui proces de remodelare continua in care se pastreaza un echilibru perfect intre resorbtie si formare de os. Un ciclu complet de remodelare dureaza 2-3 luni.. Pana la varsta de 25 de ani predomina procesul de osteogeneza, apoi urmeaza o perioada de consolidare cand individul atinge maximul masei sale ososase. Incepand cu varsta de 35 de ani va predomina procesul de resorbtie, pierzandu-se intr-un deceniu aproximativ 3% din masa osoasa.

Osteoporoza poate fi primara sau secundara, cu subclasificarea in osteoporoza de tip 1, 2 sau 3.
- Tipul 1 de osteoporoza se refera la perioada de postmenopauza, cand exista deficienta gonadala. In lipsa estrogenului, osul devine mult mai susceptibil la actiunea parathormonului, ceea ce duce la o iesire crescuta a calciului din oase. Femeile afectate incep sa piarda 1 - 5% pe an din masa osoasa in primii 5-7 ani de la menopauza. Raportul afectarii la sexul feminin fata de cel masculin este de 6:2.

- Tipul 2 este osteoporoza senila si apare si la sexul feminin si la cel masculin din cauza scaderii  procesului de osteogeneza si a productiei renale de 1.25(OH)D3. Astfel se pierde os cortical si trabecular si creste riscul de fracturi de sold(apare mai ales dupa cadere), oase lungi si vertebre(la eforturi minime pot aparea fracturile prin tasare, mai ales in zona toracica medie si inferioara, si lombara superioara). Femeile sunt de doua ori mai afectate decat barbatii.

- Osteoporoza secundara se regaseste in tipul 3, si apare ca rezultat al tratamentelor medicamentoase, ambele sexe fiind egal afectate.

In vederea diagnosticului diferential se considera:
- Hiperparatiroidismul;
- Mielomul multiplu;
- Osteomalacia;
- Metastazele osoase;
- Leucemia;
- Limfomul;
- Osteogeneza imperfecta.

De obicei diagnosticul de osteoporoza se pune atunci cand pacientul se adreseaza medicului pentru o fractura in locatiile tipice:
- Fracturile vertebrale apar ca dureri acute, aparute dupa o simpla aplecare sau ridicare, tuse sau stranut. Ele se pot manifesta si cronic, prin tasari vertebrale si o scadere progresiva in inaltime.
- Fracturile de antebrate, sold si femur proximal sunt cauzate de cazaturi
- Fracturile de coaste sunt asociate frecvent cu osteoporoza secundara, in urma uzului de corticosteroizi sau a bolii Cushing.

Cu cat osteoporoza este descoperita mai precoce, cu atat succesul terapeutic va fi mai important. Medicul trebuie sa investigheze cu atentie fracturile produse pe osul fragil, luand in calcul si factorii de risc, iar ulterior se va certifica diagnosticul prin DEXA(Dual Energy X-ray Absorbed) care reprezinta standardul de aur in diagnosticul osteoporozei. Este de preferat aceasta metoda deoarece se poate vizualiza densitatea osului la diferite nivele, cel mai frecvent la nivelul soldului, coloanei vertebrale lombare si antebratului.

Aceasta metoda poate decela modificari ale densitatii osoase, pe care le compara cu valorile medii ale densitatii osoase ale unei populatii de indivizi tineri sanatosi, de acelasi sex.

Scorul-T exprima diferenta dintre valoarea efectiv masurata si valoarea de referinta din cadrul populatiei alese ca "martor". Astfel ca in functie de scorul T, rezultatul poate fi:
- normal (scor-T mai mare de -1,0);  
- osteopenie (scor-T intre -1,0 şi -2,5);  
- osteoporoza (scor-T sub -2,5);

Este o investigatie recomandata mai ales persoanelor care:
- folosesc corticosteroizi
- prezinta comorbiditati precum diabetul zaharat, hepatopatii, afectiuni renale
- au in familie antecedente de osteoporoza si mai ales de fracturi pe os osteoporotic
- au menopauza precoce instalata
- au o varsta mai mare de 50 de ani, sunt in perioada de postmenopauza si prezinta risc de osteoporoza
- au varsta mai mare de 65 de ani.

Alte investigatii care se mai pot face:
- Radiografia, care insa este putin sensibila daca nu exista o reducere a masei osoase de cel putin 30%. In schimb evidentiaza fracturile osteoporotice.
- Computer tomografia cantitativa a coloanei vertebrale este cea mai sensibila metoda pentru diagnosticul initial, insa presupune costuri ridicate.
- Absorbtiometria unifotonica la nivelul antebratului proximal este putin sensibila in stadiile precoce
- Absorbtiometria bifotonica la nivelul coloanei vertebrale si soldului este limitata de numeroasele artefacte

Cu cat se intervine mai repede pentru tratarea osteoporozei cu atat se evita complicatiile si se franeaza evolutia bolii.

Tratamentul osteoporozei: (sursa:http://aspor.ro/content/view/13/44/1/4/lang,ro/)

osteo2frunzulitaAgenti non-farmacologici:

1. Nutritia
Necesarul de calciu recomandat variaza in functie de varsta si este cuprins intre 1000 – 1300 mg/ zi, fiind mai crescut la copii, varstnici, femei gravide si in perioada de lactatie.Aportul zilnic al populatiei, in general este mult sub aceasta valoare. Cele mai importante surse alimentare de calciu sunt:
- legume, fructe crude (varza, salata, fasole, portocale, grapefruit)
- mac, nuci, alune, soia, linte, oua
- peste (sardele, macrou, hering, somon)
- produse lactate (iaurt, sana, branzeturi/o cana de lapte contine 250 mg calciu).

2. Vitamina D
Expunerea la lumina soarelui, respectiv alimentele bogate in vitamina D asigura necesarul organismului, favorizand absorbtia calciului. La varstnici, poate totusi aparea o carenta, care se compenseaza prin supliment de vitamina D.
Proteina este necesara absorbtiei calciului, dar excesul favorizeaza osteoporoza.
Dieta echilibrata, bogata in calciu este deci indispensabila prevenirii osteoporozei.

3. Suplimente nutritive
Suplimentul de calciu este recomandat de fiecare data cand necesarul zilnic nu este asigurat prin alimentatie. O atentie deosebita se acorda perioadei de postmenopauza,cand necesarul de 13oo mg este rar asigurat prin aportul alimentar.
In afara de calciu si vitamina D, se considera ca vitamina K, vitamina C si vitamina B6 detin un rol semnificativ in stimularea formarii osoase calitative si in mentinerea capitalului osos.

4. Exercitiul Fizic
Este un adjuvant esential al dietei si terapiei antiosteoporotice. In urma unei activitati fizice specifice de o durata de 20-30 de minute,de 3 ori pe saptamâna ne putem bucura de urmatoarele beneficii:
- mentinerea si chiar cresterea -intre anumite limite- a densitatii masei osoase (desi densitatea masei osoase la varsta a treia depinde de masa osoasa acumulata in tinerete prin activitate fizica)
- prevenirea dezvoltarii atitudinii specifice osteoporotice (spate rotund), reducerea durerii, mentinerea mobilitatii si astfel, desfasurarea mai usoara a activitatilor uzuale
- imbunatatirea coordonarii si echilibrului, scazand riscul de a cadea si de a suferi fracturi.

frunzulitaMedicamente antiresorbtive:

5. Terapia de Substitutie Hormonala
TSH (HRT) substituie carenta estrogenica ce apare in postmenopauza si contribuie astfel la mentinerea metabolismului osos adecvat. Reduce pierderea osoasa, in cadrul unui complex de efecte protectoare.

6. SERM (Modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen)
Raloxifenul, nu este un hormon, dar are efecte similare estrogenilor, la nivelul receptorilor ososi si cardiovasculari. Actioneaza in schimb antagonist la nivelul sanului si uterului, si astfel elimina efectele nedorite ale estrogenilor si chiar reduce incidenta cancerului mamar.

Sunt indicati in tratamentul si profilaxia osteoporozei postmenopauza. Cresc densitatea minerala osoasa (DMO) si reduc incidenta fracturilor vertebrale.

7. Bifosfonatii
Inhiba puternic resorbtia osoasa la nivelul osteoclastelor, prin urmare cresc DMO.
- Etidronatul, prima generatie a acestei grupe, surclasata de urmatoarele generatii cu eficacitate superioara.
- Alendronatul, bifosfonat de generatia a doua, reduce frecventa fracturilor de sold si a celor vertebrale. Este recomandat in tratamentul osteoporozei postmenopauza si a celei senile, a osteoporozei la barbati si a celei induse de corticosteroizi.
- Risedronatul, cea de-a treia generatie. Este indicat in preventia si tratamentul osteoporozei postmenopauza si a osteoporozei corticoid induse.
- Acidul ibandronic, ultima generatie de bisfosfonati aparuta in Romania este indicat in osteoporoza postmenopauza si se administreaza odata lunar.

8. Calcitonina
Reduce incidenta fracturilor in conditiile unei administrari sustinute. Popularitatea sa se datoreaza in special efectului sau antialgic, datorita stimularii beta-endorfinelor si mai putin efectului de crestere a DMO.

9. Alfacalcidolul
Actioneaza ca un reglator al metabolismului calcic si fosfatic. Este indicat in osteoporoza senila, postmenopauza si in cea indusa de corticosteroizi. Scade resorbtia osoasa si, printr-un efect asupra fortei de contractie musculara, reduce riscul de caderi.

10. Medicamente formatoare de os
- rh PTH, injectabil, creste turnoverul osos, stimuland preponderent celulele formatoare de os. Este recomandat persoanelor cu risc crescut de fracturi. Se administreaza zilnic, injectabil, subcutanat, pe o durata limitata de timp (18 luni).
- Strontium ranelate cel mai nou produs antiosteoporotic inregistrat in Romania. Are efect de stimulare asupra formarii de os si de scadere a resorbtiei osoase. Creste semnificativ densitatea osoasa si scade fracturile vertebrale si non-vertebrale.

 

docmeufrunza

You are here Exclusiv on-line Reumatologie Osteoporoza