Exclusiv on-line Pneumologie Boli care iti taie respiratia

Boli care iti taie respiratia

Email Imprimare PDF

Cu astm sau BPOC, in sezonul rece


astm_sezon_receSe apropie sezonul rece, iar astmul si bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC) sunt de multe ori agravate sau „vizualizate”, depistate odata cu scaderea temperaturilor.

 

De aceea, pacientii trebuie sa inteleaga corect impactul toamnei si al iernii asupra acestor afectiuni pulmonare. De obicei, in sezonul rece, alergenii circula mai putin.

Prof. dr. Florin Mihaltan
Presedintele Societatii Romane
de Pneumologie
Medic primar sef sectie pneumologie
Institutul National de Pneumologie
„Marius Nasta”

Riscurile principale pentru pacientii cu astm sau bronhopneumopatie cronica obstructiva (cunoscuta in popor drept emfizemul pulmonar si bronsita cronica) sunt legate de infectiile respiratorii de sezon si de alternantele de temperatura. De ce bolnavii de astm sau BPOC sunt in pericol toamna si iarna? Aerul rece, dar de multe ori si alternantele de temperatura cald-rece duc la expunerea cailor respiratorii la un flux de aer care irita traheea si bronsiile si care declanseaza ingustarea acestora. In acel moment apare criza de sufocare, haraiala in piept, oboseala, tusea. Nu de putine ori aceasta categorie de pacienti se infecteaza cu microbi sau virusuri care se planteaza in caile respiratorii, unde gasesc un mediu prielnic sa se dezvolte si apar pneumonii, acutizari de bronsita, traheite etc. La acestea se adauga si infectii de cai aeriene superioare: sinuzite, otite, faringoamigdalite etc.

frunzulitaMasuri de protectie


Pacientii cu astm sau BPOC ar fi bine sa adopte o serie de masuri simple care ar putea sa-i ajute: de la o imbracaminte adecvata, cu o protectie suplimentara a extremitatilor, pana la purtarea unui fular sau sal protectiv care sa acopere nasul pentru a evita inhalarea brutala de aer rece. Consumul de lichide calde si in cantitati suficiente alaturi de un surplus de vitamina C pot fi binevenite.
Evitarea colectivitatilor si a zonelor supraaglomerate in perioada de maxima circulatie a virusurilor gripale poate limita complicatiile acestor infectii. Se impun si o serie de vaccinari, precum cea antigripala si imunostimularea cu ajutorul unor medicamente care sunt concentrate de bacterii „amortite”. Sa nu uitam ca daca exista focare de infectii, incepand de la cele dentare, acestea trebuie rezolvate inainte de sezonul rece.

frunzulitaSimptome

De multe ori, simptomele astmului si BPOC-ului sunt comune: crize de sufocare predominant noaptea, febra, frison, junghi la nivelul toracelui, tuse cu expectoratie, sputa devine mucopurulenta (galbena, verzuie). Deosebirea este ca la astmatici manifestarile pot sa apara intr-o perioda cand boala era sub control fara semne evidente de suferinta, pe cand la BPOC problemele apar pe fondul unei oboseli si gafaieli la eforturi mai mari sau mai mici.

frunzulitaInvestigatii


La aparitia semnelor de boala respiratorie se impun cateva investigatii: o radiografie pulmonara, o proba de suflat (spirometrie) si testarea si cautarea microbilor in sputa pacientului sau teste de sange sau urina pentru identificarea virusului. Pacientii ar trebui sa se prezinte la medicul pneumolog pentru efectuarea acestor investigatii la debutul sezonului rece.

frunzulitaVaccinul antigripal, obligatoriu

Conform ghidurilor de specialitate, vaccinul antigripal trebuie facut la acesti pacienti cu boli cronice, la varstnici, precum si la cei care au boli asociate care scad apararea organismului. Exista astfel grupe cu risc unde trebuie aplicat din timp. Campaniile de vaccinari au loc de obicei in octombrie. Pentru bolnavii cu astm sau BPOC, riscurile sunt egale. Exista totusi o recuperare mai intarziata pentru cei cu BPOC, care de multe ori dupa o decompensare a bolii isi revin in 3-6 luni, suficient timp ca sa reapara o alta „raceala” si aceste repetitii duc la agravarea progresiva a bolii.

frunzulitaSpitalizare prelungita


In cazul in care sufera infectii acute respiratorii, pacientii cu astm sau BPOC au nevoie de spitalizari mai prelungite comparativ cu un pacient care are astfel de infectii in plina stare de sanatate. Se ajunge datorita complicatiilor la 10-14 zile de internare sau chiar o luna in functie de gravitatea acestora. Spitalizarea impune de multe ori cresterea numarului sau a cantitatilor de medicamente care dilata caile aeriene si permit bolnavului sa respire mai bine (majoritatea acestora sunt sub forma de spray-uri). De asemenea, acesti pacienti primesc antibiotice ca sa poata fi stapanita infectia daca este bacteriana. Daca se prezinta tarziu la medic pot ajunge pe oxigen sau pe ventilator, un aparat care ii tine in viata si le permite sa aiba un suport la respiratie.

retinetiIn medie in functie de agresivitatea microbilor si a tulpinilor de virusuri gripale, procentul spitalizarilor creste cu 30%-50%. Nu rareori insa vedem complicatii mai grave ale insuficientei respiratorii generate de aceste boli la care se asociaza pneumonii, abcese, „apa la plaman” etc.

frunzulitaCe este astmul

Este o boala cronica inflamatorie ce afecteaza bronhiile. Pe fondul inflamatiei cronice din bronhii se produc episodic crize: spasme ale bronhiilor, care se ingusteaza brusc si pacientul simte ca se sufoca, ii este mai greu sa expire decat sa inspire aer, se aud zgomote (suieraturi) la respiratie. De cele mai multe ori, astmul este o alergie respiratorie, pe care o fac cei predispusi (cu teren atopic). Exista o transmitere ereditara a acestei predispozitii, drept care in aceeasi familie se pot intalni mai multi pacienti cu astm sau cu alte forme de alergie (rinita alergica, eczema, alergie la aspirina).

Boala incepe sa se manifeste la un moment dat, fie cu ocazia unei viroze, fie cu ocazia expunerii la alergeni aerosolizati (polen de exemplu). Bronhiile inflamate reactioneaza exagerat fata de particulele inhalate, care provoaca o ingustare brusca a bronhiilor: apare o criza de astm, destul de usor de recunoscut de catre medicii care vad pacientul. Totusi, este posibil ca primele crize sa fie trecute cu vederea si sa fie apoi relatate de pacient ca „raceli frecvente”, pentru ca pacientul acuza nas infundat si tuse ca la o raceala, dar niciodata febra. Odata inceputa, boala are o evolutie cronica. Ea este prezenta permanent in bronhii, dar este resimtita de bolnav numai in timpul crizelor. Intre ele, pacientul se poate simti bine si se poate crede sanatos.

Cea mai buna preventie a crizelor si exacerbarilor este un tratament de fond corect. Chiar si asa, astmaticii pot avea perioade proaste, uneori in acelasi sezon, cand boala se agraveaza. Este necesar un consult medical si o spirometrie, pentru aprecierea gravitatii exacerbarii. Uneori, situatia poate impune internarea in spital. Indiferent de cat de bine se simteau anterior, astmaticii pot beneficia de o cura scurta (7-10 zile) de prednison (cortizon pastile), care ii scoate din impas, fara a avea efecte negative pe termen lung. Mai pot fi utile: cresterea dozei de cortizon spray, cresterea dozei de spray bronhodilatator sau asocierea mai multor tipuri de bronhodilatatoare.

frunzulitaCe este BPOC


BPOC este o boala respiratorie cronica ce afecteaza atat bronhiile (bronsita cronica), cat si plamanii (emfizem) si se manifesta prin ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, ceea ce se insoteste de o scadere progresiva a capacitatii respiratorii.
Fumatul este principala cauza a BPOC! In marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumatori, dupa varsta de 40 de ani. Nu toti fumatorii fac BPOC, dar s-a constatat ca o proportie de 10-15% dintre ei, care au probabil o predispozitie inca neprecizata, reactioneaza exagerat la fumul de tigara. Rezultatul este o inflamatie cronica a bronhiilor si plamanilor care se soldeaza cu ingustarea progresiva a bronhiilor si distrugeri ale peretilor alveolelor pulmonare (emfizem). In afara de fumat, BPOC mai poate fi favorizat de poluarea atmosferica, de fumatul pasiv (la nefumatorii care respira fumul altora) sau de sistemele de incalzire cu carbuni.

frunzulitaTratamentul exacerbarilor

Consideram exacerbare a BPOC o perioada in care simptomele se agraveaza sau apar simptome noi: tusea se intensifica, devine productiva, cu expectoratie purulenta, dispneea se accentueaza incat pacientul oboseste la cele mai mici eforturi. Tratamentul exacerbarilor presupune de obicei cresterea dozei de bronhodilatatoare si introducerea unui antibiotic si/sau cortizon administrat oral. In spital, bolnavii beneficiaza de oxigen si de tratamentul complicatiilor cardiace.

 

docmeufrunza

You are here Exclusiv on-line Pneumologie Boli care iti taie respiratia