Exclusiv on-line Interviuri Interviu: Prof. dr. Evelina Moraru

Interviu: Prof. dr. Evelina Moraru

Email Imprimare PDF

Profesor doctor Evelina Moraru, şeful Clinicii II Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi, este unul dintre cei mai buni medici pediatri români. Chiar şi acum, după 40 de ani de carieră de-a lungul cărora i-au trecut prin mână zeci de mii de copii, consideră că este o onoare să examineze un copil. Este o onoare şi pentru noi prezenţa dânsei în paginile revistei şi o declarăm pe doamna profesor doctor Evelina Moraru „Doctorul lunii”.

„Fiecare copil pe care am onoarea să-l examinez este un miracol”

- Cum v-aţi început cariera medicală?
- Mi-am început cariera medicală într-o toamnă frumoasă în care aveam doar 23 de ani şi, pentru prima oară în viaţă, am avut preocupări doar pentru cei încredinţaţi mie – copiii unei comune care avea 360 de sugari (copii până la un an). Era copleşitor, cunoştinţele erau sumare după şase ani de facultate, dar entuziasmul era enorm. Obiectivul era să nu existe mortalitate infantilă la domiciliu, iar depistarea îmbolnăvirilor să fie precoce. A fost foarte greu, dar anii aceia m-au învăţat responsabilitatea şi mi-au oferit recompense pentru o viaţă.

- De ce aţi ales pediatria?

- Am absolvit facultatea de pediatrie la dorinţa mamei mele, care a remarcat că ocroteam pe toţi cei mai mici, sau poate a considerat că era mai uşor examenul de admitere. Era perioada examenelor cu mare concurenţă, majoritatea colegilor aveau un istoric al admiterii, eu am avut şansa să fiu studentă la medicină la doar 17 ani.
Pediatria mi-a fost deci sortită, dar privind în urmă ştiu că această specialitate mi-a oferit şansa de a nu pierde o esenţială doză de candoare zilnică şi certitudinea că am în faţă un miracol în persoana oricărui copil pe care am onoarea să-l examinez.
În tinereţe doar mi-am imaginat cum peste ani aceste fiinţe vor deveni oameni importanţi, acum însă, chiar trăiesc asemenea momente şi felul în care memoria lor afectivă m-a păstrat mă emoţionează şi mă tulbură, deoarece recepţia copilului este o oglindă fermecată care ne redă aşa cum nicio ştiinţă din lume nu a reuşit: selectându-ne trăsăturile esenţiale fizice şi de caracter. Să nu subestimăm memoria copiilor, ea va păstra ceea ce nici nu bănuim.

- Ce le recomandaţi părinţilor în ceea ce priveşte creşterea copiilor, alimentaţia sănătoasă, automedicaţia?
- Eu am trăit pediatria şi în vremuri de coerciţie, dar am depăşit asta prin tinereţe şi pasiune, dar societatea actuală măreşte provocările în faţa tinerei generaţii de medici. Medicina s-a desacralizat şi asta creează probleme de comunicare. Părinţii obţin astăzi o multitudine de informaţii neverificate şi le aplică în pofida unor riscuri de eroare.
Tendinţa de a alimenta copiii fără sfatul avizat al medicului, de a renunţa la alimentaţia naturală ignorând tradiţia şi valoarea unică a acestui dar al naturii reprezintă pericole mari pentru actualele şi viitoarele generaţii.

Responsabilitatea unui cuplu pentru eventualitatea de a deveni părinţi este factorul determinant al unor rezultate bune, un copil sănătos şi dezvoltat perfect din punct de vedere cognitiv. O serie întreagă de mituri se cer revizuite: ritmul de creştere a unui copil este unic, nu trebuie accelerat prin exces alimentar sau suplimente nutritive în afara situaţiei în care parametric nutriţionali impun acest lucru.

Părinţii trebuie să facă din actul de nutriţie un act de cultură, să spiritualizeze momentele meselor principale prin participare, imaginaţie şi raţiune. Reluând tradiţionalele mese în familie, măcar în zile de sărbătoare, copiii vor aplica la rândul lor acelaşi model, şi până la urmă, generaţii întregi vor şti că există un rol al familiei în a oferi exemple bune, tipuri comportamentale, rădăcini pentru tot ce ar putea bulversa pe copil în viaţă.
Eu cred că familia şi şcoala rămân piloni de bază şi în societatea actuală, iar existenţa mai multor copii într-o familie măreşte şansa afirmării copiilor, le creşte curajul, le conferă personalitate şi siguranţă.
Educaţia trebuie să includă şi sănătatea, iar încrederea în medic trebuie să pornească de la mamă. O mamă superstiţioasă, neglijentă, care ignoră măsurile elementare de igienă, care refuză vaccinările, care hrăneşte familia doar cu semipreparate, care nu se informează despre riscurile de alergie, obezitate şi toxicitate este un pericol pentru propriii copii.
Patologia copiilor este într-o dinamică remarcabilă, se ştie că a crescut riscul de alergii, de tulburări de nutriţie în exces, iar infecţiile bacteriene sunt mai grave şi din cauza faptului că se practică foarte mult automedicaţia, tratamentul nejustificat cu antibiotice, frecvent fără aviz medical.

- Cum ne putem proteja copiii în sezonul rece?
- Pentru sezonul rece este esenţial să fortifiem organismul copiilor prin mişcare, igienă şi hrană sănătoasă, se pot consuma încă vitamine naturale din fructe, cei mai slăbuţi sau cu probleme de sănătate pot beneficia de o cură de vitamine prescrise de medic, iar consolidarea sistemului imun la întâmplare, cu medicamente care au această reputaţie este o greşeală. Orice intervenţie imunitară impune o investigare iniţială. Un organism sănătos are mijloace eficiente de apărare. Evitarea aglomeraţiilor mari în epidemii de viroze, igiena mâinilor sunt obligatorii, iar dintre măsurile profilactice, să nu neglijăm vaccinările, care reprezintă pentru omenire, alături de igienizarea surselor de apă, principalele victorii ale civilizaţiei.
Vaccinările salvează vieţi şi au schimbat destinul omenirii faţă de boli grave. Din păcate, din cauza sărăciei, a ignoranţei şi a necomplianţei, şi astăzi se moare la vârsta copilăriei prin boli prevenibile prin vaccinare.

Visul meu profesional este să văd România printre ţările civilizate după criteriul mortalităţii infantile. Acest vis va fi trăit de rezidenţii şi studenţii mei, purtătorii făcliei noastre de speranţă încă neîmplinită.

CV
- Şef Secţie Clinică – Clinica II Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi
- Preşedinte al Secţiei Pediatrie a Societăţii de Medici şi Naturalişti Iaşi
- Vicepreşedinte al Societăţii Române de Pediatrie Socială
- Preşedinte secţiunea Pediatrie, în cadrul Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului (ARSF)
- Membru al Grupului Francofon de Hepatologie, Gastroenterologie şi Nutriţie Pediatrică (GFHGNP, Paris, Franţa)
- Membru EASL (Asociaţia Europeană pentru Studiul Ficatului)

You are here Exclusiv on-line Interviuri Interviu: Prof. dr. Evelina Moraru