Exclusiv on-line Cardiologie Insuficienta cardiaca diastolica

Insuficienta cardiaca diastolica

Email Imprimare PDF

inima_insuficientaExista doua mari tipuri de insuficienta cardiaca: 1) datorata disfunctiei sistolice a ventriculului stang; 2) datorata disfunctiei diastolice a ventriculului stang.

 

Disfunctia sistolica a VS are ca ai cauze boala ischemica, incluzand ischemia miocardica sau infarctul, sau boala nonischemica. Boala nonischemica include disfunctia primara a muachiului miocardic, anomalii valvulare, HTA sau alterari structurale ai/sau alterari ale peretilor miocardici. In final, atat boala ischemica ai cea nonischemica conduc la cardiomiopatie dilatativa, cauzand astfel disfunctie sistolica. Pe de alta parte, disfunctia diastolica este determinata de cardiomiopatia hipertrofica sau restrictiva.

inima_disfunctie

Diferentierea clinica intre disfunctia sistolica ai diastolica este dificila iar la multi pacienti varstnici cu insuficienta cardiaca disfunctia diastolica este adesea subdiagnosticata. Diferentierea clinica intre disfunctia sistolica ai diastolica se face pe baza urmatoarelor criterii:

frunzulitaDisfunctia sistolica:

- Fractia sistolica < 35-40%.
- Clinic: pacient sub 65 de ani, cu dispnee progresiva.
- Cauze:  scaderea contractilitatii, scaderea capacitatii VS de a ejecta sangele in aorta contra unei presiuni crescute.
- Alti factori cauzali: boala cardiaca ischemica, infarctul miocardic, HTA, cardiomiopatie, diabet zaharat, insuficienta valvulara cronica.
- Radiografie cord-pulmon: congestie pulmonara, cardiomegalie.
- EKG: unde Q.

frunzulitaDisfunctia diastolica:

- FE > 40-45%.
- Clinic: pacient peste 65 de ani, cu edem pulmonar acut.
- Cauze:  restrictia umplerii ventriculare, rigiditate miocardica.
- Alti factori cauzali: boala cardiaca ischemica, HTA, boli renale, diabet zaharat, stenoza aortica.
- Radiografie cord-pulmon: congestie pulmonara, cord de dimensiuni normale.
- EKG: hipertrofie ventriculara stanga.

sistolic_diastolic

Adesea la varstnici aceste etiologii sunt intricate, iar simplul examen clinic este insuficient pentru a distinge insuficienta sistolica de cea diastolica. Din acest motiv, ai pentru ca tratamentul celor doua forme de insuficienta cardiaca este diferit, este necesara o ecocardiografie sau ventriculografie pentru a evalua functia VS.

Cauze potential reversibile de disfunctie diastolica:
1. Boli cardiace valvulare care pot fi corectate chirurgical.
2. Hemocromatoza trebuie luata in considerare la pacientii cu istoric de boala hepatica, hepatomegalie inexplicabila sau coloratia bronzata a tegumentelor. Este necesara evaluarea fierului seric, nivelului de transferina ai feritina.
3. Disfunctii tiroidiene.
4. Sarcoidoza.

 

docmeufrunza

You are here Exclusiv on-line Cardiologie Insuficienta cardiaca diastolica