Exclusiv on-line Cardiologie Diureticele in tratamentul HTA

Diureticele in tratamentul HTA

Email Imprimare PDF

diureticeleIn tratamentul HTA recomandarile pentru prima linie de tratament raman betablocantele sau diureticele in doze mici. O tensiune tinta mai mica de 140/90 mm Hg se obtine la aproximativ jumatate din pacientii tratati cu monoterapie.

 

Doi sau mai multi agenti antihipertensivi din clase diferite pot fi utilizati pentru controlul TA la cei care nu raspund adecvat la monoterapie. Combinatiile antihipertensive in doza unica sunt o optiune importanta care combina eficacitatea antihipertensiva cu efectele secundare reduse si complianta mult mai buna. Combinatiile antihipertensive includ agenti din urmatoarele clase farmacologice: diuretice si diuretice care economisesc potasiu , betablocante si diuretice, inhibitori ai enzimei de conversie si diuretice, antagonisti ai angiotensinei II si diuretice, blocante de calciu si inhibitori ai enzimei de conversie.

Cel de al 6-lea raport al Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation and Treatment of High Blood Pressure (JNC VI) recomanda ca la pacientii cu HTA si fara comorbiditati sa se initieze terapie cu doze mici de diuretice sau betablocante. Aceasta recomandare este sustinuta de studii care demonstreaza ca diureticele si betablocantele sunt singurele medicamente care scad incidenta stroke-ului si insuficientei cardiace congestive la pacientii cu HTA. Diureticele in doze mici scad de asemenea incidenta bolii cardiace ischemice si mortalitatea cardiovasculara.

frunzulitaDiureticele in tratamentul HTA


Diureticele sunt medicamente antihipertensive eficiente. Deoarece diureticele contracareaza efectul de retinere a apei si sodiului al multor medicamente antihipertensive, sunt medicamentele cele mai folosite in diverse combinatii anihipertensive. Studii de lunga durata au aratat ca diureticele reduc incidenta stroke-ului, insuficientei cardiace congestive, bolii cardiace ischemice si mortalitatea prin boli cardiovasculare. Totusi, efectele secundare metabolice (hipopotasemie, cresterea lipidelor serice, a rezistentei la insulina si a nivelurilor acidului uric) contracareaza intrucatva efectele pozitive cardiovasculare ale scaderii TA. Asemenea efecte nu apar daca diureticele sunt administrate in doze mici (6,25 sau 12,5 mg pe zi de hidroclorotiazida).
Diuretice care economisesc potasiu si diuretice tiazidice

Terapia combinata cu un diuretic care economiseste potasiu si un diuretic tiazidic tinteste reducerea riscului efectelor secundare metabolice, scade incidenta hipopotasemiei indusa de tiazidice. Combinatiile actuale includ spironolactona-hidroclorotiazida, triamteren-hidroclorotiazida, amilorid-hidroclorotiazida. Se pare ca aceasta combinatie intre un diuretic care economiseste potasiu si un tiazidic reduce TA in aceeasi masura cu diureticele tiazidice in monoterapie, dar efectele secundare sunt mult mai reduse.

frunzulitaBetablocante si diuretice

Betablocantele determina retentia de apa si sodiu. Diureticele pot determina reducerea usoara a volemiei care conduce la cresterea secretiei de renina de catre rinichi. Explicatia pentru combinarea unui betablocant cu un diuretic este urmatoarea: betablocantul contracareaza cresterea nivelului plasmatic al reninei indusa de diuretic, iar diureticul scade retentia de apa si sodiu cauzata de betablocant.

Combinatia intre un betablocant si un diuretic are efecte benefice aditive in comparatie cu monoterapia, iar incidenta efectelor secundare este mai redusa.

frunzulitaInhibitorii enzimei de conversie (IEC) si diureticele


IEC se numara printre cele mai bine tolerate medicamente antihipertensive si se folosesc pe scara larga pentru tratamentul HTA. JNC VI recomanda IEC ca medicamente de a doua linie la pacientii cu HTA si ca prima optiune doar la cazuri selectionate, in special bolnavii cu disfunctie sistolica de VS si cei cu diabet zaharat, microalbuminurie sau proteinurie.
Studiile au aratat ca IEC in combinatie cu diureticele realizeaza controlul TA la aproximativ 80% din pacienti. Se pare ca un IEC in combinatie cu o doza mica de hidroclorotiazida este cea mai buna varianta. Un aspect demn de luat in seama este faptul ca dozele de IEC folosite in aceste combinatii antihipertensive nu sunt suficient de mari pentru a atinge dozele recomandate pentru tratamentul insuficientei cardiace congestive, ceea ce poate constitui o limitare la aceasta categorie de pacienti.

frunzulitaAntagonistii de angiotensina II si diureticele

La pacientii la care sunt indicate combinatiile de IEC cu diuretice, dar nu sunt tolerate datorita efectelor secundare de tipul tusei, se folosesc combinatii de antagonist al angiotensinei II  (de tipul losartanului) si diuretic (hidroclorotiazida).

docmeufrunza

You are here Exclusiv on-line Cardiologie Diureticele in tratamentul HTA